Digitalizare locomotiva cu abur

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

bogy

Member
18 Mai 2009
16
0
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Vreau sa digitalizez si eu o aburoasa dar nu stiu cum sa procedez.
Ideea e ca sunt incepator in domeniu. FOARTE INCEPATOR!!!

1. Cum aleg ce decodor sa cumpar?

2. Cum aleg decodorul de sunet?

3. Cum aleg generatorul de fum?

4. De unde-mi dau seama daca are priza pentru decodor digital?

Din aburoasele pe care le am, m-am gandit la BR 38 KPEV de la PIKO. Este superba, foarte silentioasa. Are motorul in tender si, deci, destul spatiu in loko.
 
Referitor la Piko BR 38, e destul de complicat sa o digitalizezi. Din cate stiu nu are priza de digital, asa ca trebuie sa lipesti firele direct pe motor, becuri si culegatoarele de tensiune. Nefiind pregatita pt.digital, pentru a monta decodorul trebuie ori sa-l montezi in marchiza (lipit de tavan), ori sa frezezi in lestul din cazan ca sa-i faci loc. In tender nu prea este loc. Trebuie sa intrerupi conexiunile de la becuri catre culegatoarele de tensiune si sa tragi fire pana la decodor; la fel procedezi si cu firele de la motor. Nu este pregatita nici pentru generator de fum, deci nu incape decat daca tai din lestul din cazan; daca procedezi asa, trebuie sa-i faci un soclu metalic deoarece generatorul de fum se incinge si va topi plasticul cazanului. Pentru sunet e si mai complicat deoarece trebuie sa-i faci loc difuzorului, iar decodorul de sunet e mai voluminos decat unul obisnuit.
 
Am inteles ideea. OK, uite ce locomotive mai am. Repet, nu ma pricep asa ca un sfat e bine venit.

BR 53 - Fleischmann
BR 54 - Trix
BR 55 Piko (versiunea veche, anii '70)
BR 80 Roco (versiunea cu ambielaj complet)
T 12 - Trix (asta stiu ca are priza pentru decodor, cu 28 pini)
T 3 - Fleischmann
Tigerli - Liliput
BR 38 - Piko (am doua, una pe verde de ep.I si una pe negru de ep.II)
BR 24 - Marklin (transformata pe DC)
BR 75 - Gutzold

Care s-ar preta mai bine la digitalizare? Ce decodor ar trebuii sa iau? Ce decodor de sunet si generator de fum?
Cu multumiri
 
BR80 Roco, generatia noua (cod 6xxxx) este pevazuta cu conector pentru decodor cu 8 pini. Ce cod Roco are exemplarul tau?
 
Chiar nu stiu, nu am cutie la ea. Scrie undeva pe loko codul? Este varianta cu biele complete dar fara faruri (nu are lumini).
 
BR 80 Roco (daca este varianta noua) merge cu cel mai ieftin decodor de pe piata (ESU Basic sau derivatele lui gen Bachmann si Roco 10746), locomotiva are si soclu pentru generatorul de fum. Daca vrei sa-i pui si sunet, atunci ar trebui sa-i montezi un decodor ESU Loksound, iar difuzorul sa-l pui in marchiza. Dar mai bine renunti la sunet deoarece la cat costa decodorul, ii dublezi valoarea locomotivei cu asa ceva :D . E ca-n bancul cu Trabantul caruia ii dublezi valoarea facandu-i plinul de benzina. De restul nu stiu. Daca nu e pregatita pentru asa ceva, teoretic orice locomotiva se poate digitaliza, practic iti trebuie multa rabdare.
 
Sal
Sfatul meu este sa nu te apuci sa introduci generator de fum in loko care nu au fost proiectate pt asa ceva. Operatiune nu este simpla, necesita scule speciale iar carcasa va suferi.

Despre decodoare: in primul rand va tredui sa te documentezi cat spatiu disponibil ai, sa nu fi nevoit sa apelezi la decodoare micro. Dupa, si in functie de buget, te hotarasi :lol: