bariera cu pivotare orizontala

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

dac

Well-Known Member
Trenulist
15 Septembrie 2007
1.412
272
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Servomecanismele comandate digital pot fi folosite pe diorama nu numai la actionarea macazurilor, ci si in oricare alta situatie care presupune pivotari, rasuciri, translatii.

O bariera de acces intr-o zona restrictionata (bariera cu pivotare orizontala) poate fi usor realizata prin atasarea ei direct de axul servo-ului. Comanda acestuia se poate face si in analog (vezi actionarile lui @prognosis); eu prefer insa digitalul care permite setarea facila si fiabila atat a razei de actiune, cat si - important - a vitezei de rotatie :!:


Pentru decodor am ales varianta cu optocuplor a servopoint-ului lui Paco, pe care am simplificat-o nitel, renuntand la comanda releului de polarizare a inimii macazului:


Aceasta varianta, desi mai putin economica decat cea cu 4 iesiri, are avantajul de a fi extrem de usor de setat cu ajutorul MultiMaus-ului. Se conecteaza la sine si la servomotor, se alimenteaza cu 12 - 16 V, se seteaza adresa, raza de actiune si viteza de rotatie si e gata de lucru !


http://www.youtube.com/watch?v=gWXOiTS7AiA
http://www.youtube.com/watch?v=3S0IYPa4uUo

P.S. Si ca sa nu ma incurc in atatea adrese de decodoare (si sa previn posibilitatea ca locomotiva sa treaca prin bariera inchisa) am setat decodorul pe aceeasi adresa care comanda si semaforul aferent ! :idea:
 
dac a spus:
P.S. Si ca sa nu ma incurc in atatea adrese de decodoare (si sa previn posibilitatea ca locomotiva sa treaca prin bariera inchisa) am setat decodorul pe aceeasi adresa care comanda si semaforul aferent ! :idea:

Asta ai scris-o ca sa nu te mai intreb cum te descurci cu adresele?

:D :cafea:
 
Nu se smuceste bariera la cuplarea montajului la sursa de alimentare ? adica nu se duce spre un punct de zero dupa care isi revine la pozitia initiala. La mine cand cuplez decodorul la sursa de alimentare smuceste foarte agresiv spre un presupus punct de zero, dupa care revine pe pozitia initiala. Acest fapt mi-a dat batai mari de cap deoarece desi setasem o cursa limitata tijele de actionare s-au strambat desi erau din sarma de otel.
 
Ba da; dar cred ca depinde de servo. La mine smucitura nu e mai mare de 15 grade si e intotdeauna spre dreapta (sensul acelor de ceas) indiferent de pozitia in care las servo-ul.

Banuiesc ca este vorba de o verificare automata a pozitiei servo-ului. Daca lasi acele macazului in asa fel incat smucitura sa fie spre mijlocul macazului, nu mai ai probleme cu indoirea tijelor. Sau, folosesti cuplaje elastice care sa preia socul.

Sau il lasi permanent alimentat :D (cu UPS pt. pene de curent :D )

Bariera nu are sprijin la capetele de cursa si nu are treaba cu fenomenu'...

@ldh
Ma cam bate un astfel de gand la usile remizei...
 
Salut!
Am si eu o intrebare legata de decodorul pentru servo, de pe site-ul lui Paco, care controleaza 4 servomecanisme (4 servo v 2 ii zice).
Am facut partea electronica, am programat PIC-ul, care este un 12F629, dar nu am inteles exact cum il pot controla. Eu am o statie digitala facuta de Roco si folosesc Lokmaus-ul de la Roco, care poate controla decodoare pentru locomotive sau pentru macaze.
Decodorul prezentat de Paco se comporta ca un decodor de macaze si trebuie sa il controlez cu partea de macaze sau ca un decodor de locomotiva ? Se actioneaza cu tastele pentru functii ?
Mersi pentru raspuns!
 
E decodor de macaze, se actioneaza pe functia macaze. vezi ca ai un buton care are rol de programator daca il ti nu stiu cat apasat sau apasat in acelasi timp cu butonul de actionare macaz , parca memoreaza automat adresa candi ii dai comanda ... nu mai stiu. cisteste manualul decodorului.
 
Functie nedocumentata a decodorului accesorii "servopoint" al lui Paco !

Dupa cum se stie, decodorul comanda rotirea parghiei unui servomecanism in jurul unei pozitii mediane, unghiul rotirii si viteza fiind setabile cu ajutorul centralei digitale.

Ei bine, mai exista o setare, care nu apare in pdf-ul servopoint-ului: sensul rotirii :!:

Daca in momentul setarii adresei decodorului (dupa tinerea apasata a microswitch-ului pt. 3 secunde, urmata de selectarea unei adrese de accesorii pe MultiMaus) se actioneaza tasta "sageata dreapta", atunci inafara de memorarea adresei respective se seteaza si sensul de rotatie ulterior (tasta dreapta -> rotire in sensul acelor de ceas).

Daca se actioneaza tasta "sageata stanga" atunci ulterior tasta dreapta -> sens invers acelor de ceas.

Asta ajuta mult la montarea servo-ului pe diorama, intrucat nu mai trebuie aleasa o pozitie in functie de sensul actionarii... :cafea: