Remiza Jiblea (Calimanesti)

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Intrebare:

Canalele de vizita din remiza au acces/trepte numai spre capatul de la intrare (usi)?La capatul dinspre ferestre nu sunt trepte? :roll:
 
Salut Cosmin, as zice ca DA, are trepte de acces la ambele capete!

Uite un exemplu italian... nu cred ca noi am fi facut altfel:
http://www.rotaie.it/SergioPorcu/nom5.jpg
 
cosmin78 a spus:
Intrebare:

Canalele de vizita din remiza au acces/trepte numai spre capatul de la intrare (usi)?La capatul dinspre ferestre nu sunt trepte? :roll:

Cel putin la remiza de la Calafat are trepte la ambele capete si, in plus, din loc in loc, pe laterale, nise pentru scule.

Cum mai ziceam, "catam" pozele sa ne lamurim ca poze de la Jiblea, cu interiorul, nu avem cu asa ceva.

Spoor!
 
Bun, asta nu ar fi o problema prea mare, in caz afirmativ pun scarile la locul lor la fel de repepde pe cat le scot :p
Altu-i baiul:

nivelul pardoselii in interiorul remizei.

http://2.bp.blogspot.com/_XmjJQjDq95Y/R-LfNNVFLkI/AAAAAAAAAdU/RNOH0G4PUJM/s1600-h/Modelism_Feroviar_Statia_Jilea_Detaliu+remiza+8.jpg

http://3.bp.blogspot.com/_XmjJQjDq95Y/R-LfNdVFLlI/AAAAAAAAAdc/twrVf-FVTm0/s1600-h/Modelism_Feroviar_Statia_Jilea_detaliu+remiza+9.jpg

in ultima poza cred ca a fost adaugat ulterior ciment pana la nivelul sinei :roll:

http://1.bp.blogspot.com/_XmjJQjDq95Y/R974fwytcQI/AAAAAAAAARM/CK9NrGWUkWg/s1600-h/030.IMG_4083.jpg

http://3.bp.blogspot.com/_XmjJQjDq95Y/R970XQytcLI/AAAAAAAAAQk/jUhNJPbxmy0/s1600-h/025.100_6485.jpg

facand abstractie de moaca zambitoare a lui Marius si de gimnastica lui Cristi :p, in poze se vede (putin, insa vizibil) pardoseala la acelasi nivel cu sina.
in prima poza din cele 4, sina este pe un postament de beton, deasupra nivelului pardoselii.in putinele poze cu interiorul, se pot vedea si celelalte canale in aceeasi situatie.sa fi fost sina ingropata doar pe o mica portiune , inainte de canale?asta presupune 2 nivele ale pardoselii ....
 
Mai ciudat este ca doar una dintre sine este inaltata, aceea din dreapta.
Sina din stanga pare la nivelul ei.
Oricum sinele nu erau ingropate si doar traversele aveau partea superioara la nivelul pardoselii.

065_IMG_0720.jpg


Dupa cum se vede, in poza de mai sus, pardoseala din ciment a fost adaugata ulterior.
In stanga se vede clar pardoseala originala din piatra.
Probabil ca asa a fost si la Jiblea.
Sa nu uitam ca de la prima dare in folosinta pana in zilele noastre a trecut ceva vreme si multe se puteau schimba la interior.

Raman la varianta cu sina peste nivelul pardoselii iar traversele ingropate in pardoseala.
 
Cosmin, uita de varianta cu pardoseala in 2 trepte.

Initial suportul de lemne care sustinea sina era la nivelul pardoselii. Asta insemna ca sina era peste nivelul pardoselii. S-au adaugat ulterior, in timp, straturi de sapa, pana cand sina (schimbata si ea ca nu avea cum sa reziste sub presiunea unui DA o sina de 24) a ajuns la nivel cu sapa de ciment.

Acum, tu decizi carei epoci ii vei dedica aceasta lucratura minunata si in functie de asta vei decide.
 
as fi vrut epoca III-IV.Astfel pot rula si DA-uri si EA-uri in voie.De altfel, cred ca atunci cand s-au introdus DA-urile, s-au scos si traversele de lemn si sina a fost asezata pe pat de beton, acela care se vede suprainaltat, cu sina indoita la capat.
Asa cum spuneam, din putinele poze cu interiorul, partea de jos pare oarecum ravasita, de parca cineva a scos pardoseala de beton in mod intetionat.ce a ramas nu se aseamana nici cu pamant batut, nici cu beton, ci mai degraba un macadam , insa este irelevant.
Sa fi fost oare acoperita suprafata dintre sine, pana la nivelul acelui pat de beton, cu dale de ciment?astfel nu imi explic faptul ca pe jos arata astfel.si cum am vazut un canton demontat caramida cu caramida, copil fiind , nu ma mira sa fi scos si dalele de ciment , numai bune de pavat ograda.

La Calafat, situatia a fost alta (cred)...se vad canalele facute in piatra, pavajul pietruit, intr-o "fereastra" in pardoseala, lasata cu grija de mesterii timpului la care s-a adaugat cimentul.
Cum fiecare cladire este un caz aparte, personalizata in functie de necesati, posibilitati sunt multe si eu ma pierd in ele :(
 
Pana ma lamuresc in privinta pavajului, trec iarasi la acoperis, lucrul la baza fiind in stadiul urmator:




canale de vizita Auhagen, ingustate un pic, cat sa semene cu originalele.

acoperisul , grinzile ce sustin scandurile cu tigla:

 
Cele orizontale se cheama grinzi, cele verticale (adica, ma rog, inclinate in planul acoperisului) se cheama CAPRIORI.

Peste ele se aseaza niste sipci care sustin tiglele. Asta, daca ai tigle. Unele remize (nu stiu la cele circulare, dar stiu cateva exemple de remize duble in felul asta) care aveau acoperisul realizat din placi gri de "Eternit" zis popular eternita sau, de cand cu internetul, uneori, chiar "internita" :D

Spre deosebire de tigle, placile de eternit erau sustinute de regula pe o "podea" de scanduri fixata peste capriori, denumita astereala.
 
astereala o intalnim si la invelitorile din tabla.Multam de lamuriri, tocmai ma corectase LDH in partea cealalalta, la capriori. :p
 
cosmin78 a spus:
as fi vrut epoca III-IV.Astfel pot rula si DA-uri si EA-uri in voie.De altfel, cred ca atunci cand s-au introdus DA-urile, s-au scos si traversele de lemn si sina a fost asezata pe pat de beton, acela care se vede suprainaltat, cu sina indoita la capat.

O fi situatia acestei remize in particular insa restul celor vizitate de mine au inca sinele fixate in traverse de lemn. Vezi inclusiv poza luata in remiza de la Calafat.
 
Am presupus doar, pe baza celor spuse de tine.Iar atata timp cat nu avemm o dovada clara, nu putem decat sa presupunem... :(
La Dorohoi cum este pardoseala?
 
Vorbim de pardoseala sau de suportul sinei ?

Cosmin, eu stiu asa: baza de piatra cu sapa subtine pentru ca piatra aia nenorocita, dupa ce se uda cu ulei devenea patinoar. Sina era pusa pe traverse lungi de lemn creuzotat, care se dispuneau in lungul sinei, nu ca o traversa obisnuita, usor ingropata, dar care nu oferea o sina la nivelul podelei. Daca cineva a inlocuit cumva, candva, lemnul cu beton, sa fie sanatos. Eu asa ceva nu am vazut in remizele vizitate, unde se pastra lemnul, datorita proprietatilor lui pe care nu le mai discut aici.

Acum, asta-i parerea mea dupa ce am vazut remizele din Vechiul Regat cat mi-a permis timpul si rabdarea. Tu faci cum vrei in lucrarea ta. Nu pot eu sa-mi permit sa-mi dau cu parerea despre cum sa faci. Eu iti spun doar ce am vazut si ce stiu.
 
Pardoseala.
Suportul de sina original sigur a fost in traverse...necunuscuta este perioada in care s-a schimbat, desi logic ar fi fost atunci cand ai zis tu, la introducerea DA-urilor.
Schimband suportul de sina, probabil au schimbat si pavajul.Nu vad logica unui suport nou si pardoseala intacta, asta presupunand sina mult deasupra nivelului pardoselii, in cazul acesta intr-un anumit punct al remizei cu siguranta exista sina ingropata (inclin sa cred ca la intrare, intre usi si canale), pentru a facilita miscarea diferitelor piese.
 
Eu stiu multe remize unde suportul este inca din lemn si au "gazduit" pana la final DA-uri. Nu e o regula.
La Dorohoi asa este, la Ciulnita asa era....
Referitor la pardoseala eu ti-am scris mai sus ce stiu eu despre aceste remize. Asta nu inseamna ca am dreptate.
 
Cred ca a fost suficient sa schimbe doar llinia.
Si pardoseala era la nivelul sinei sau al traversei?Daca da, era pe toata suprafata remizei?Nu exista nici un punct in care sina sa fie ingropata?
 
Pardoseala era la nivelul traversei, nu al sinei. Si da, era uniforma pe toata suprafata remizei. Repet, astea sunt informatiile mele referitoare la aceste cladiri in epoca 1-3. Ele au suferit modificari in functie de nevoile locale si din pacate, o reteta "universala" de transformare nu stiu sa fi existat.