Prima mea locomotiva - Mehano Baltimore and Ohio No.822

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Salut,

Daca tot te-ai gandit la un cerc sau ceva mai mult de un cerc, vezi ca a pus Rudi, pe undeva, o diorama de test la scara 1:160, daca nu ma insel.
Are un desen foarte simplu, poate fi transpusa cu usurinta la 1:87 si nu este chiar un simplu blat.
Din cate-mi aduc aminte este un ovala sau un cerc, un macaz, o gara, un munte si vegetatie.
Arata excelent pentru o diorama de test.
Poti testa/roda materialul rulant iar construind-o iti faci mana pentru macheta visata.

Un cerc PIKO cu raza R3, nu recomand R1 sau R2 are pana intr-un metru.
Teoretic ai avea nevoie de o planseta de 1 x 1 m.
Se pot face mult mai multe pe ea decat sa prinzi un simplu cerc.

Rudi! Poate puii pozele pentru inspiratie, te rog.
 
@Dorel ,
Foarte buna ideea cu diorama de test : Iata aici poza cu cea la HO (130cm x 130cm).

Acum se afla la un prieten care a vrut-o pentru nepotul lui....nu am putut spune nu :D
 
Salut ,
si aici cea la N ( 60cm x 80cm ) ......daca Andras vrea mai multe poze ,sa dea semn de viata ........
 
Dorel ,daca Andras vrea puze mai multe ,nici o problema .....dar nu vreau sa poluez topicul lui cu pozele mele :D
 
Salut Andras,

Daca doresti sa faci niste teste de rulare a locomotivei, pot sa-ti pun la dispozitie setul de sine si alimentatorul mentionat (free of charge).

O seara buna,
Gyuri
 
Salut Gyuri!

Iti multumesc pentru oferta binevoitoare :) Inca nu stiu daca sa profit de ea sau nu. As vrea sa am sinele si alimentatorul ale mele si la mine acasa, ca sa pot sa incerc tot ce-mi trece prin minte cand imi trece prin minte :p Din pacate ieri seara am realizat ca ma confrunt cu o problema pe cat de banala, pe atat de enervanta: nu am destul loc in casa :roll: Am masurat coltul in care vroiam sa pun tot circuitul si dimensiunile sunt de 130 cm x 60 cm. Pentru circuitul pe care l-am mentionat (extins putin) as avea nevoie cam de 160 cm x 100 cm. Din 130 as mai putea forta sa scot 150, dar din aia 60 nu stiu cum as putea face 100... :-|
Avand in vedere aceste fapte, daca nu reusesc sa rezolv nicicum problema, s-ar putea sa te rog candva sa testam impreuna locomotiva. Totusi, daca nu pot rezolva aceasta problema, atunci situatia e trista de tot. Teoretic peste vreo 3 ani am sa ma mut si acolo voi avea mai mult spatiu, dar cine vrea sa astepte 3 ani cu asa ceva... Asa ca mai meditez asupra posibilitatilor :)
 
Salut ,
Nu cred ca este o mare problema sa comanzi si din Germania ........se gaseste aproape totul si la N .
Mai ales daca esti la inceput ,si inca nu ai nimic material rulant ,sine etc....iar spatiul este o problema ......atunci scara N este o alternativa perfecta !!!
 
Am tot stat si m-am gandit ce sa fac... Am tras concluzia ca vreau H0 neaparat. Ori rezolv cumva cu spatiul, ori deocamdata asamblez circuitul temporar si testez pe el si voi incepe lucrul la diorama adevarata doar cand ma voi muta. Oricum, n-am vrut sa astept cu totul pana atunci, poate ma calca masina pana atunci si nici macar n-apuc sa-mi vad locomotiva ruland :p

Asadar am comandat sinele si alimentarea de pe siteul:
http://www.jucarii.com.ro/

Am ramas absolut naucit de amabilitatea si atitudinea prieteneasca a domnului care m-a sunat pentru confirmarea comenzii. Mi-a atras atentia ca in loc sa comand 12 sine curbe R2 una-cate una, la un pret total de 72 RON, pot lua un set de 12 sine identice la jumatate de pret. Fantastic! Asa ceva rar se intampla in tara asta. Practic, mi-a facut toata ziua una buna. Nu neaparat pentru cei 36 de lei salvati, ci datorita gestului in sine. Jos palaria! Daca voi mai avea nevoie sa-mi cumpar cate ceva, in mod sigur ma voi uita prima data la ei pe site.

Asadar astept componentele si va voi arata poze cand voi putea :)

Si inca ceva, m-am apucat sa fac o mica vitrina pentru locomotiva, din sticla si lemn. Revin cu poze cand va fi gata. Deocamdata se usuca siliconul cu care am lipit sticla.
 
Eheeeiii, mi-au sosit componentele! :D
Repede m-am si apucat sa testez. Am asamblat circuitul si am asezat locomotiva pe sine (ceea ce - dupa cum am constatat - cere putina indemanare). Am rotit roata variatorului de viteza/sens si... merge! :D E o senzatie a dracului de buna :lol: Voi incerca sa fac candva cand va fi lumina naturala si un filmulet sa vi-l arat.

Urmeaza intrebarile :p
Am constatat ca la viteze mici locomotiva, in loc sa se miste uniform, sare pe sine (parca merge din hop in hop). Tot la viteze mici bazaie destul de tare. Cu marirea vitezei saritul dispare si incepe sa mearga fin (sau asa mi-se pare mie), iar bazaitul scade in intensitate dar parca nu dispare de tot. Cine e de vina? Locomotiva sau variatorul Piko? Exista remediu?

De dragul testului am rulat-o si la viteza maxima. Deja ma asteptam sa deraieze, dar nu, a mers OK :lol:
 
Zicea un colistas ca variatoarele piko sunt bazate pe pwm (nu pe tensiune continua ca la mehano). Daca este asa, atunci e normal bazaitul, din cauza regimului ne-stationar. Bine ca de fapt pana la urma cam acelasi lucru face si un decodor digital, care scoate curent aproximativ (daca nu chiar exact) in regim pwm.
Poti insa cred sa stai linistit, am un trafo mehano (care dupa cum ziceam din cate stiu nu e pwm, are tensiune constanta), si bazaie locomotivele piko pe el intr-o veselie. Eu cred ca e de la piko, vorba bancului.
Si apropo de zmucire, tot de la pwm se trage (la fel si la digital daca nu sunt anumite cv-uri bine reglate locomotiva are tendinta sa zmuceasca).
 
Hmm, si daca ar fi trafo Mehano cu locomotiva Mehano sau trafo Piko cu locomotiva Piko, atunci ar disparea aceste efecte nedorite din cauza ca atat trafo-ul cat si locomotiva merg pe acelasi principiu (amandoua tensiune continua sau amandoua pwm)?

Daca inteleg bine, in digital, cu CV-urile reglate bine, dispare aceasta problema...
 
La trafo Mehano cu loco Mehano parca nu se aude bazait decat cel mult la anumite locomotive si numai in sarcina (de exemplu la urcarea unei pante). Oricum, sunetul este mult mai extompat decat la piko, care sincer nu stiu de ce sunt asa mari rasnite (si totusi vorbim de piko hobby vs. mehano cica hobby, ca nici macar la hobby nu le-as incadra). Ce-i drept, n-am testat piko cu piko inca, macar asa de curiozitate, sa vad daca la fel scoate. Diferente sunt multe, cea notabila este ca la mehano e motorul in 3 poli, iar la piko parca sunt 5 poli totusi.
 
la variator piko cu loco g1700(LDH SNCF) tot piko la vit mica biziie dar merge lin ,crescind curentul dispare si biziitul,asta invirt eu,in concluzie e posibil sa fie piko vs. mehano
bafta
 
Ma intreb oare care ar fi "leacul" acestor probleme (daca exista). La testele acestea cu sinele pe covor merge bazaitul si saritul pe sine, dar daca ar fi sa incep o diorama serioasa, aceste neajunsuri ar cam lua farmecul...

Din cate mi-ati raspuns (apropo, mersi!), inteleg ca nu prea e nimic de facut, decat schimbat ori locomotiva ori alimentarea. Poate digitalizarea ar mai putea rezolva situatia, corect?
 
Andras, ca sa scapi de bazait foloseste un alimentator stabilizat ca in schema alaturata: . Schema este din cartea "Montaje electronice de vacanta"; astfel cu acest alimentator nu vei distruge nici unele decodoare care sunt sensibile la PWM (ex. Trix) si alimentatorul poti sa il faci de orice putere doresti (eu am unul din acesta cu traf. facut in casa :confused: care merge foarte bine, toate locomotivele mele impacandu-se cu el)

In schema: - dioda Zener este de 6,5 V ( U pe dioda =1:2 U iesire)
- diodele D5 si D6 sunt de tipul 1N4148
- in loc de diodele redresoare poti folosi o punte de tipul 3 PM 6
- daca nu gasesti tranzistor 2N 1711 poti folosi un BC136 sau un BD135, 137 sau 139
- pentru filtraj ajung doua condensatoare de 1000 de microfarazi, nu trebuie chiar 2200
- la primarul trafului poti sa ii pui si o siguranta de 1 A