Vopsire 060DA

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

tfa2003

Well-Known Member
Trenulist
15 Aprilie 2007
397
16
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Mi-as dori sa-mi transform o 060 DA PTK a Tillig, intr-o 060 DA CFR INDA.
Ar fi (dupa testul din rubrica CFF) a doua incercare. Am insa niste probleme:

1. Stie cineva dimensiunile instalatiei INDA de pe acoperis (cele trei cutii). Ochiometric as putea aproxima din niste poze, dar mai precis?

2. Nu reusesc sa obtin o nuanta de albastru aproape de realitate. A mai incercat cineva s-o obtina din vopsele Revell? Exista ceva foarte apropiat ca si cod pe la producatori? Alte solutii? Spray-urile auto stiu ca ard plasticul (gasisem posibilitatea sa vin cu o mostra de vopsea si mi se facea o reproducere sub forma de spray).

3. Ce produse pentru mascare ar fi OK? De banda de zugravit nu sunt multumit, mai ales in zonele unde sari peste zabrelele radiatoarelor de exemplu.

Multumesc.
 
Incerc sa-ti dau un raspuns pentru 2 si 3.
2. Aici imi dau cu parerea, asa ca nu te poti baza 100%. M-am uitat pe pozele mele si daca ar fi sa fac un DA in schema asta de vopsire as folosi cam 3/4 Revell 52 si 1/4 Revell 50. Majoritatea au o culoare ceva mai deschisa decat 52ul.

3. Eu iti recomand benzile de mascare de la Tamya. Exclus cele pentru zugravit.
 
Vopseaua e bine sa o experimentezi singur. Iei culoarea de baza, albastra in cazul tau, cat mai apropiata de ce iti trebuie. Culoarea negru o inchide, culoarea alb o deschide. Pui cate o picatura si amesteci bine, apoi cu o pensulica pui pe o bucata de carton vopsit aceeasi culoare ca fondul de baza a locomotivei o dunga. Sigur nu o sa fie, vezi ce mai trebuie ( sa o inchizi sau sa o deschizi ca ton) .Si tot asa din tatonari succesive pana ajungi la ce iti trebuie tie. A 2 varianta e sa o faci la computer, unde fac vopsele auto. Eu am facut prin 85-86 cu manutele mele si cu rabdare culorile originale la 060DA. pentru gri-ul superior am folosit ceva de gen gri verzui sau gri bleu. Tot pictura cu picatura si poza originala langa mine. La mascarea vopselei pt trasat dungi nu folosi banda de calitate proasta, votez cu ce ti-a spus radu mai sus. Eu dungile albe le-am tras cu o seringa cu ac mai gros si vopseaua diluata exact cat sa curga usurel prin el. Pui cutia loco pe ceva plan, cauti blocuri de lemn care sa fie exact la inaltimea primei dungi fatza de baza. Acul il faci scurt, indoit la 45-50 grade. Trebuie finisat varful dupa taiere un pic rotund ca sa nu agatze. Faci teste pe ceva intai sa vezi cum curge. Cand esti multumit, pui acul pe distantier si trasezi prima dunga de jur imprejur pana ajungi de unde ai plecat din tr-o singura trecere. O sa mearga usor, trebuie craj daca nu ai mai fct. Loco sant sigur HO, asa ca le misti usor pe placa de pal melaminat. Eu am fct asta cu machete de vapor de 60---158cm si mi-a iesit din prima. La fel cu acele, trebuie testate sa vezi cat de gros poti trasa cu ele. Spor la treaba. :D
 

Uite si o dunguta alba. Daca nu e totusi ce ai dori tu si ai vrea ceva perfect, Atelierele Savin sau altundeva. Da atunci nu o sa mai scrie pe ea "made by me " :D
 
Pentru intreabarea 1 ia legatura cu florinn ! Are instalatii INDA din cate stiu eu fotodecupate.
Pentru intrebarea 2 foloseste ce a zis radu dar inainte sa dai pe locomotiva faci cateva teste pana iese ce vrei. Ia invers procesul de la deschis spre inchis.
Pentru intrebarea 3 exact cum spune radu foloseste tamya sau 3m.
http://www.hobbyx.ro/produs.lista.html?cat=106&subcat=207
http://www.colorit.ro/products/banda-mascare-aerografie-3m-fine-line-471.html

Cu ce vrei sa vopsesti ? Aerograf sau pensula ?
 
Salut,
banda de mascare de la tamyia este raspunsul pentru orice activitate de modelism, mai exista si alte variante, aceasta insa este disponibila la noi in diferite latimi si la preturi mai mult decat accesibile.

Vopseaua la spray nu arde plasticul sub nici o forma, poate doar anumite sortimente. Singurele produse care au efect de atacare chimica asupra materialelor plastice sunt grundurile pentru plastic care au tocmai acest scop, acela de a creea o suprafata modificata structural pentru o aderenta suplimentara a vopselei, in scopul ca aceasta sa reziste cat mai bine la uzura mecanica ridicata. Dar, repet, am folosit de multe ori vopsea la spray, am si curatat anumite zone vopsite, iar plasticul nu era distrus. Pentru aplicatii auto exista si vopsea la spray dedicata partilor din plastic ale autoturismelor.
 
Incearca asta daca cumva nu o ai. Alegi producatorul de vopsea, incarci poza, dai clik pe ea si vezi ce iese. :D
http://scalemodeldb.com/paint
 
:D Oricum nu o sa gaseasca nuanta la 060 DA nicaieri. Cu ala se apropie cat de cat, apoi tot la amestecat culori manual ajunge si la experimente.
 
Multumesc pentru sfaturi.
Am testat azi banda pentru mascare Tamyia si intr-adevar e altceva. Am gasit cu aceasta ocazie si un spray Tamyia TS-44 care se apropie de culoarea DA-ului.
Un mic test cu cele doua produse:

Trebuie imbunatatita tehnica de dat cu spray-ul.
Din cauza proiectarii carcasei DA-ului o schema din RO care sa indulceasca defectul de inchidere ar fi:
http://transport-in-comun.ro/trenuri/lde/seria60/60-0021-0-PodMedg-2010-08-20-006.jpg

Pentru incepatori:

:lol:
http://transport-in-comun.ro/trenuri/lde/seria60/60-0780-1-Bv-008.jpg

Dupa vreo ora (cu blitz si fara):
 
E cam lucios, poate ca pe viu arata altfel. Te tenteaza niste incercari cu aerograful ? Vopsele ar fi de toate felurile deci doar sa zici ca vrei si poate aranjam ceva :D .
 
Arata lucios pt ca este spray, email. Ala are lacul incorporat. Daca era la cutiuta, putea sa fie semi mat sau mat. Oricum arata bine. Dar eu cred ca de fapt culoarea reala e cea fara blitz. Si pare cam inchisa. De la Tamiya eu am folosit spray-uri pt Scania. Daca ai mai vopsit inainte cu ele si mergi cu straturi subtiri, min 3, (din gazare in gazare cum zicea un amic vopsitor, cu uscare de 10-15 minute intre ele), ultimul iese perfect. Apeleaza la Dragos sau altcineva cu aerograf,pt modele e mult mai indicat decat spray. O singura scurgere pe lateralul loco sau la un colt de geam si ai ruinat tot. :D Spor la treaba si sa-ti reuseasca din prima.
 
Intr-adevar, aplicand sfatul (30min. intre straturi), a iesit "geam". Banda si-a facut treaba binisor. Intr-adevar poate e prea mult luciu, dar... . Urmeaza ceva corectii si apoi acoperisul,boghiurile si rezervorul. Din poze vad ca tampoanele sunt vopsite ca boghiurile si rezervorul... Initial am vrut sa "salvez" acoperisul, dar dl. Chief crema a luat tot de pe tilligoasa...
 
:D Ai vazut ca merge? Eu am vopsit asa cu Tamiya spray camionul Scania. Rosu metalizat. Si am castigat si un pariu cu o sticlutza de Courvoisier de una suta usd. Un coleg de munca a zis ca doar in vis o sa iasa vopsea metalizata rosu argintiu cu un spray de 6$. A pierdut din pacate, cele 15 minute acordate nu i-au fost de ajuns sa gaseasca un chichitz. La acoperis o sa-ti iasa ok cand acoperi partea de jos si continui cu argintiul. Unde o sa mai apara inevitabilul si o sa dea culoarea una peste alta, o sa retusezi cu o pensulica mica. Din spray, nu scoti tot, de obicei ce iese cand isi da sufletul, iese mai mult picatura si face rau. Poti sa le tai la urma si sa scoti din el cele 3-5 picaturi ramase pt retusuri. Dupa ce il depresurizezi cu duza in jos. :D Spor la treaba iese beton. :p
 
Am vazut niste chedere facute chiar ok aici:

http://forum.lokomotiv.ro/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=3613&postdays=0&postorder=asc&start=30

Ma poate ajuta cineva cu niste tips&tricks despre cum se pot face?
 
In asteptarea chederelor si finisajelor...
Datorita modului de realizare a modelului original a trebuit sa import niste goarne de ER20 iar barile sa le fac din arcuri de dischete (originalele le-am stricat). Vopseaua nu prea sta pe barile de la usi... In rest, fiind prima mea conversie, nu ma plang. Ma râd.
 
Te felicit pt. curajul de a vopsi(la risc)un model de locomotiva cu foarte multe "chestii"in relief.Daca ai EA-ul de la AF,imprumuta definitiv un set de pluguri si inlocuieste tentativele de pluguri pe DA-ul Tillig,care sunt "pe linga"realitate.Eu vopsirea dungilor la tampoane,banda alba de jos la pluguri sau altele le fac numai cu vopsea auto spray,treceri succesive cum povestea un coleg mai sus,cu pauze de uscare,insa pe barele metalice si tampoane trebuie aplicat inainte un primer de aderenta a vopselei(baietii de la TrainsAddicted stiu exact despre ce este vorba,cu toate ca ei lucreaza profesional cu alte tipuri de vopsele)
 
Scuze colegului tfa2003 pt.amestec dar are legatura,ajutati-ma fratilor si pe mine cu un sfat,cum vopsesc cu rosu doar"rama"boghiului,problema este foarte incurcata fiindca nu pot masca partea de jos si nu doresc sa desprind din lipituri scaritele, suportii indus si ce mai este pe acolo.Precizez ca nu doresc vopsirea la pensula ci folosesc un spray obisnuit