Vagon mic ??â??â?? iluminare pe led-uri

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

Prognosis

Well-Known Member
Trenulist
21 Iulie 2007
1.345
1
Slobozia
trenulete.info
WEBSITE
http://trenulete.info/
LOCATION
Slobozia
YOUTUBE
Prognosis
Vagon mic ââ??â?? iluminare pe led-uri



In urma cu ceva timp au sosit de la Botosani o serie de 4 vagoane mici, de la Piko, model vechi, care aveau ca destinatie demontarea si utilizarea sasiului pentru constructia viitoarelor automotoare Malaxa 900/77. Dupa investigatii amanuntite am ajuns la concluzia ca sasiul este mai scurt si ca atare am renuntat la casarea lor. Dupa ce saptamana trecuta am modificat cuplele acestora, astazi am inceput dotarea lor cu iluminat interior.

Rigletele sunt facute din placa de circuit si contin 4 diode 1N4005 pe post de punte de diode, un rezistor de 1k si cele 3 led-uri tip smd. Diodele si rezistorul sunt montate in partea de sus si astfel sunt ascunse sub acoperis, dupa schema simpla din imagine


ââ??Â? , iar pe placa, direct pe partea cuprata sunt doar cele trei ââ????becuriââ?? smd de culoare galbena, dat fiind faptul ca vagoanele sunt antice si iluminarea se facea cu becuri a caror lumina era galbuie.

Osiile fiind prinse in umeras metalic, colectarea este simpla, fara lamele, doar doua fire lipite atent pe umerul metalic care preia de pe varfurile ascutite ale osiilo,r cu frecare minima si fara sa fie nevoie de lamele. Un sistem foarte bun si eficace de colectare a tensiunii, un pol de la o osie si al doilea de la cealalta.
Placa este gaurita pentru trecerea ghidurilor de fixare a vagonului pe sasiu. Demontarea si extragerea placutei pentru interventii se face fara alte probleme.

Un capacitor va fi incorporat in cabina de toaleta pentru a acoperi caderile de tensiune din timpul rulajului.
Urmeaza si restul de vagoane, ultimului urmand a se monta si felinare superioare pentru lampile finale. Asta insa dupa ce facem rost si de alte osii metalice intrucat vagoanele originale erau dotate cu osii de plastic.

 
Vagon mic ââ??â?? iluminare pe led-uri ââ??â?? 2


Am continuat cu iluminarea vagoanelor din acest set. Am lucrat placutele de circuit, toate o data pentru usurarea productiei. Le-am facut putin mai lungi pentru a se spijini mai bine pe carcasa cabinei si pentru a fixa un inaltator pe capete astfel incat sa nu se mai vada pe geam ledul. Practic am mai ridicat placuta cu inca 2,5 mm, dar inca se vad ledurile si ca atare voi proceda la alta modificare pentru vagonul urmator, urmand sa aplic procedeul si la cele deja instalate.

 
Vagon mic ââ??â?? iluminare pe led-uri ââ??â?? 3


Continuarea lucrarii de iluminarea a vagoanelor mici.


Pentru ca led-urile erau vizibile pe geam dintr-un anumit unghi, dar si pentru ca lumina generata de micile smd-uri galbene nu era pe placul meu, am continuat cu al treilea vagon din aceasta serie, insa am imbunatatit sistemul. Asta inseamna capatarea experientei, experienta pe care o impartasesc cu voi, citititori pasionati de trenulete.

Am hotarat ca trebuie sa urc placa de circuit pana la limita plafonului si pentru ca plasticul geamurilor nu imi permitea, am decis ca este cazul sa fac unele modificari. Astfel am scos sectorul de masa plastica transparenta aferent ferestrelorââ??Â?.

Si cu un cater, pe o coperta de agenda, am taiat usor si am separat ferestrele de partea superioara. Atentie la taiere, nu presati prea tare pentru ca materialul este casant. de asemeni am folosit freza pentru a indeparta gura de turnare de pe interiorul plafonului vagonului.

Dupa finisarea taieturii, cu Revell am lipit ferestrele la locul lor pe peretii laterali. Pe placa de circuit am plantat led-uri alb cald, de 3mm diametru, la care le-am slefuit lentila pentru modificarea unghiului de disipare a luminii si pentru eliminarea fasciculului.

Pentru fixarea placii de plafon am folosit banda dublu adezivaââ??Â?

Rezultatul este pe masura efortului. Lumina este mult mai realista si in plus nu se mai vad lampile. La fel am procedat la toate vagoanele si la cel postal, astfel incat acum exista un set de 4+1 cu iluminare. Vagonul postal are si lumini finale dupa cum am descris in subiectul respectiv.

Pentru ca in decursul anilor, incepand dn 2007, numeroase persoane m-au ajutat cu diverse donatii, sustinand activitatea mea de modelist sarac si incepator, pentru ca in acest moment visul dioramei este implit, pentru ca Depoul PanArin a ajuns in stadiul in care isi permite sa sustina o campanie de mediatizare a modelismului feroviar, Duminica 19 decembrie, un grup de copii va vizitia Diorama la mine acasa, prilej cu care am hotarat donarea a doua seturi de vagoane clasice pe osii, unul fiind acesta, precum si doua locomotive cu abur Piko Junior, impreuna cu sinele aferente si variatoarele Piko necesare rularii garniturilor.

Sper ca in acest fel, sa incurajez modelismul feroviar in randul copiilor din Slobozia, oferind din putinul pe care il am, asa cum si mie mi-au fost facute donatii pentru sustinere la timpul potrivit. Vin sarbatorile, prilej cu care inimile noastre isi recapata marinimia si iubirea cu care bunul Dumnezeu ne-a inzestrat, dar pe care, le folosim atat de putin in restul timpului.