Diorama Nusi

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Salut,

Uite aici o idee pentru segmentul amovibil de la usa spre balcon:

Autorii clipului de mai sus si-au facut pod cu coborare (drop bridge), dar cred ca-l poti face si cu ridicare (lift-up bridge).
Ar merge si automatizata ridicarea/coborarea (bonus points: cu control din Rocrail :) ).
Continuitatea nu e necesara pe sinele propriu-zise, poti trage semnalele cu fire pe dedesubtul portiunii mobile. Sigur, alinierea sinelor e obligatorie, dar atat timp cat nu ai unghiuri bizare, ar trebui sa fie relativ usor. Balamaua ar trebui sa fie destul de precisa, sa nu permita jocuri mecanice prea mari.

Spor!

Merci, Ma gansidem si eu cu balama insa apar jocuri mai multe si in plus eu nu umblu des la usa aia de balcon poate de 2 ori pe an.... normal continuitatea va fi cu fire legate cu mufa am zis deja ca va fi o mufa cu multe contacte si aici nu prea stiu unde gasesc o mufa sa fie si usor de lipit fire, nu din aia microscopica ca nu mai am vederea asa de buna,,,.
 
Ma bag si eu in seama.
Balamaua sau balamalele ar putea fi una de la un gemantan sau de la o fosta ganta ,,diplomat" de pe vremuri. Jocul la articulatia mobila nu mi se pare esential. Un joc cat de cat uzual al unei balamale nu ar trebui sa dea probleme pentru ca sina care se ridica nu face un unghi mare cu sina fixa de pe modul (asta in mod normal). Daca ne gandim ca unele curbe din tronsoane fixe care se monteaza incorect ,,in unghi" nu dau probleme trenurilor la circulatia pe ele decat daca sunt exagerate, aici, nici pe departe nu consider ca se poate ajunge in aceasta situatie cu unghiuri atat de mari, mai ales in plan orizontal si intre doua aliniamente. Ar fi bine si daca se curata bine bavurile de la capetele sinelor de la balama si de la celalalt capat. Astea ar mai putea da uneori probleme.
La capatul celalalt, adica cel care se ridica, segmentul mobil ar trebui sa se aseze pe partea fixa pe o placa de lemn, fixata de modul. Pentru acest lucru placa se va fixa bine de modulul fix iar intre ea si partea mobila este nevoie de doua ghidaje. Eu am folosit ghidaje simple si foarte eficiente la alinierea modulelor de diorama alaturate. Acestea se pot folosi si aici. Adica, pe fetele modulelor se vor pune doi sau trei pini metalici fixati intr-o fata si tot atatea tuburi cilindrice in locurile unde intra in modulul urmator pinii ficsi. Asa modulele se monteaza foarte usor si se aliniaza perfect. Pini se gasesc la magazinele de mobila gata facuti. Ei au cam 5mm diametru si unul este fix si in placa urmatoare e un tub tot fix. Ca si cum ar fi o mufa electronica. Pinul ,,tata" este un cilindru cu capatul rotund ,,jumatate de sfera" pentru a se potrivi usor pe tubul din modulul urmator. El intra in tub cu un joc foarte mic. Pinii acestia costa cativa lei perechea si se folosesc in locul cepurilor de lemn pentru asamblarea a doua jumatati de blat de masa, de exemplu. Ei sunt metalici. Gaura pentru partea fixa si pentru tub se da dintr-o singura trecere cu acelasi burghiu cu bormasina. Partile de monteaza fortat si se lipesc de fetele de lemn fixate sa nu se miste intre ele.
Revenind la sina mobila, pe partea opusa balamalei se poate pune o placa de placaj de 12 mm, perpendiculara pe placa cu sina (ca un ,,T") si inca una similara pe care se aseaza aceasta pe modulul fix. Intre cele doua placi de lemn cei doi pini, ce ar avea axele verticale, pot asigura centrarea foarte buna, consider eu.
Electric vorbind, pe placa cu sina mobila se pot prinde firele fix de placa si la un capat se pot trece prin gauri si se pot cositori sub talpa sinei. La celalalt capat, firele se pot lasa cu unele bucle si apoi fixate din nou pentru a permite ridicarea sinei si a placii mobile. Daca diorama este fixa, modulele se pot lega electric si ele fix. Adica eu as cobora firele de pe un modul, as merge pe podea cu ele pana la usa printr-un canal de cablu, apoi pe perete pana deasupra usii, pe deasupra usii, apoi din nou pe podea si din nou sus pe modul. Asa nu mai este nevoie de nici o mufa deci de nici o problema cu contactul. Firele de pe placa mobila sunt suficiente si modulele se alimenteaza tot printr-un cablaj fix, deci nu ar trebui sa aiba probleme. Nu ar fi nici probleme cu circulatia si firele in zona usii. Eu asa as face.
 
  • Like
Reac?ii: SSL ?i Jimmy
Merci pentru ajutor. Eu pe acel segment mobil voi avea si segmente intrerupte pentru detectia prezentei si voi avea si fire care vor merge mai departe pentru detectie pe placa urmatoare fixa plus comenzi macaze si semafoare si lumini casute. Imi trebuie cateva mufe TATA+MAMA cu vreo 8-10 contacte si chiar nu am gasit ceva sa se si mufeze usor si sa fac si usor legaturile eventual nu cu lipire ci cu insurubare. Cred ca renunt la balama si va fi libera in abele parti pentru ca nu umblu asa des si practic daca pun balama trebuie sa se deschida in jos pentru ca in sus se vor incaleca sinele in partea cu balamaua. Nimic nu e mai enervant decat o deraiere si acolo e chiar periculos pentru ca risc si o cadere de la inaltime cu rezultate nu prea placute... O alta intrebare este pentru cei ce au facut rampe circulare de urcare sau coborare in sistem elicoidal . Existe vreun kit pe undeva sa nu ma apuc sa si proectez totul de la zero ?
 
Noch are kit-uri pentu helix 53008, 53108, etc. Insa pretul destul piperat (cu mult peste suta de euro) este un imbold suficient pentru a face unul "la mana". Placaj, un compas mare, ferestrau electric si pofta de viata.
 
A facut cineva o automatizare pe diorama cu decuplare locomotiva apoi mutare locomotiva pe linie adiacenta si formare tren cu locomotiva in celalalt capat ?