Display Case - home made

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
cosmin78 a spus:
depinde de gusturi....unii prefera lemnul vopsit, altii decat lacuit

Asa e... totusi macar lacuirea cu un lac incolor se impune. Protejeaza lemnul si-i da o oarecare... eleganta... nu am vazut nici un display "profi" fara asa ceva.
cosmin78 a spus:
...sunt curios cati isi vor face singuri vitrine dupa ce vor citi acest topic... :p mai mura-n-gura decat atat nu cred ca se poate...
:D :D :D

Ehe... ce as mai fi vrut si eu nitica "mura-n-gura" cand m-am apucat de treaba... stiu ca aici pare totul snur, in realitate a fost un pic altfel. Da cu o buna planificare, cred ca poti face orice.

Merci de aprecieri, :wink:
 
Sa continuam cu mu... pardon, tamplaria. :D

Dupa ce cadrul si restul de lemne s-au uscat si dupa ce m-am declarat multumit de rezultatul vopsirii, am trecut la etapa urmatoare - montarea pe cadru a sipcilor mele in L, inventie proprie - dar nepatentata inca :p.
Astfel, cele doua sipci imi dau posibilitatea sa instalez displayul cu un "geam" de protectie, insa fara sa fiu nevoit sa sap santuri in display si nici sa dau gauri in plexiglas! Personal, consider ideea acesta cea mai notabila realizare (legat de display, evident) pentru ca daca restul lucrarii mi-a luat destul de putin timp sa-l planific si transpun in fapte, solutia la problema "cum instalez/montez/prind coala de plexiglas" mi-a dat serioase batai de cap. Am ales plexiglas pentru ca fata de sticla este mult mai usor si mult mai ieftin (nu stiu de ce :? , da aici sticla este destul de scumpa).
Este singura solutie acceptabila pe care am gasit-o si care presupune dotari tehnice banale, chiar rudimentare.

Da cum am mai dat explicatii despre asta in cadrul prezentarii colectiei mele, o sa trec la cum am procedat. La display-ul numarul 1 si 2, m-am folosit chiar de coala de plexiglas pentru a fixa sipcile (cum n-am avut un alt spatiu de lucru adecvat, operatia s-a desfasurat pe masa din... living :oops: ).

Dupa plasarea cadrului si a sipcilor...


...am asezat coala de plexiglas in pozitie...


... si am fixat sipcile cu ajutorul suruburilor de lemn, dupa cum se vede mai jos.

Suruburile care au fixat sipca "de jos" le-am plasat la intervale mai dese - din 3 in 3 inch sau din ~8 in 8 cm pe toata distanta de 120cm cat masoara displayul- pentru ca ea urmeaza sa suporte toata greutatea plexiglasului; iar pentru sipca "de sus", care are doar rol de ghidare si nesemnificativ de sustinere suruburile le-am plasat ceva mai rar.

Simplul fapt ca am avut coala pozitionata pe display m-a ajutat sa fixez sipcile la inaltimea necesara; sa nu uitam ca sipcile trebuie fixate in asa fel incat sa permita glisarea plexiglasului care masoara 3mm grosime, adica sa creeze un canal de o dimensiune constanta, canal care la mobila obisnuita se face prin saparea de santuri in lemn - operatie absolut imposibila mie.
Altfel zis, m-am folosit de plexiglas ca de un "template" sau mai bine zis ca de un "distantier" pentru a crea canalul pe care urma sa gliseze plexiglasul.
Faptul ca am lasat hartia care protejeaza plexiglasul nu a fost determinat numai de dorinta de a-l proteja pana va fi gata de montare, ci si de faptul ca respectiva coala (mai bine zis coli, hartia imbracand ambele fete) are si ea o anumita grosime, care dupa inlaturare va face ca plexiglasul sa aiba un foarte mic joc, joc care va usura glisarea. Daca totul a fost corect executat, la sfarsit plexiglasul ar trebui sa poata fi plimbat drepta-stanga doar cu o mana, si cu un efort foarte mic. Va asigur ca la mine asa stau lucrurile.

Iata si niste imagini care vor lamuri mai bine ce si cum. Dupa cum se vede, sipcile sunt suficient de groase incat sa tina plexiglasul fara nici o problema.


Alte cateva considerente practice ... ar fi bine sa NU plasati suruburi la o distanta mai mica de 6cm fara de marginea sipcii... exista sanse foarte mari ca la strangerea surubului sipca sa crape... situatie tare neplacuta. De asemenea, asigurati-va ca inainte de a infileta surubul i-ati creat o gaura-pilot, cu ajutorul unui spiral cu un diametru ceva mai mic si ca ati facut o mica scobitura conica cu un alt spiral ceva mai mare, scobitura care va servi sa ascunda capul surubului... si mai ales nu strangeti suruburile in disperare! Lemnul sipcii in L poate crapa usor, nefiind foarte gros. Daca va preocupa foarte tare problema fixarii, inmuiati jumate din surub in aracet - va asigura o fixare si mai buna. De asemenea, alegeti suruburile cu grija... nu cred ca vreti sa fie prea lungi si sa treaca pe partea cealalta, in interiorul displayului!

Dupa montarea sipcilor se inlatura coala de plexiglas - ocazie cu care se poate verifica daca acesta gliseaza usor, ceea ce in mod normal ar trebui sa se intample - se astupa capetele suruburilor cu chit de lemn, se lasa sa se usuce, se slefuieste, se vopseste... si tot ce mai trebuie.


Cum ziceam si mai sus, asa am montat sipcile "L" la displayul nr.1 si 2; la nr.3, "procesul tehnologic" a suferit oarece modificari. Ca sa nu mai repet etapa cu coala de plexigals, am lipit pe partea interioara a sipcilor cate o bagheta de modelism din lem de tei/brad ? (asta aveau la magazin) cu dimensiunea de ~4x6mm, dupa care am fixat sipcile fara nici o grija, plexiglasul avand doar 3mm. Atentie doar la lipire, bagheta nefiind patrata ci dreptunghiulara, asadar lipirea trebuie sa se faca pe "cant", altfel spatiul rezultat o sa fie prea mare. Daca reuseam sa fac rost de o bagheta patrata, grija asta nu-si mai avea rostul.


Dupa care...da, ati ghicit... iar chituire, uscare, slefuire, vopsire... parca incepeti sa va obisnuiti, nu? :mrgreen:
 
Revin cu greutatea colii de plexiglas... doar asa cu titlu informativ.
Asadar la o dimensiune de 610x1219mm si o grosime de 3mm cantareste 2772grame.
Probabil un geam cu aceleasi dimensiuni ar atarna cava mai greu... desi poate nu cu foarte mult.
 
Am sapat un pic pe net si iata... O coala de sticla cu aceleasi dimensiuni si aceeasi grosime (3mm) ar cantari, conform calculatorului de mai jos 5,8kg la o densitate de 2,6 g/cc.

Iata linkul: http://www.hibid.co.uk/metcalc/metcalc.html
 
Daca imi permiti as pune o intrebare legat de cum te-ai gandit sa preintampini efectul de matuire al plexiglasului (tipic ptr plexiglas),prin culisari repetate ,respectiv frecari de muchia verticala, chiar in varianta captusirii acesteia cu un material textil smooth, gen fasia scamoasa de la scai in care se ataseaza carligutele?
Ma gandesc ca suprafata lemnului intarita de lac va fi destul de abraziva !
Multumesc,
Puiu
 
@chickengeorge
Da, buna intrebare!


@AdrianIonut
Felicitari pentru lucrare!
Mai starnit si cred ca ma apuc si eu de una.
 
Da... m-am gandit si la asta... si nu prea ai cum sa eviti matuirea. Insa la volumul la care prevad eu sa umblu la trenulete si in consecinta sa culisez "geamul" acesta se va matui dupa mult, foarte mult timp - probabil ani. Si chiar pentru cineva care umbla mult mai des la display tot nu cred ca ar fi o problema, pentru ca muchia aia vericala poate ascunde un eventual plexiglas un pic matuit. Mai problematic ar fi sa nu se matuiasca in centru - dar asta depinde de proprietar, plexiglasul avand alte metode de curatare (daca e cazul) decat sticla. Simpla frecare cu o carpa cu care se sterge praful de pe mobila il poate zgaria. Evident, zgarieturi minuscule, dar care se pot accentua in timp.
Lemnul dat cu lac bun nu este abraziv, ba chiar destul de neted. Sigur, in timp frecarea isi va spune cuvantul... dar dureaza, crede-ma. Asta daca nu se culiseaza geamul de 2-3 ori pe zi...
Si la urma-urmei nu ma impiedica nimeni ca dupa cativa ani sa schimb "geamu", daca gasesc ca nu mai corespunde estetic. Dar pana aici, o intretinere corespunzatoare eu zic ca-i va asigura o viata lunga... :wink:
 
Iata si cateva imagini cu cele doua displayuri in timpul lucrului, spre comparatie. Rafturile sunt plasate, insa cartonul spate nu este fixat inca.






Asa cum am mai zis, rafturile sunt un pic cam groase pentru lungimea displayului, dar mai subtiri nu sunt de vanzare... si sa le subtiez - complicat si trebuia sa ma rog pe la nu's ce centru de prelucare a lemnului. Asa, cel putin am garantia ca sunt solide :D.
 
Dupa toate asta a venit si ziua cea mare, adica a montarii displayului pe perete... :lol:

Dau aici cu grad de comparatie greutatea totala a displayului ca referinta pentru cei care mai au displayuri pe aici.
Asadar...
- 4,6kg greutate cadru + carton spate + supportii de prindere
- 3,3kg greutate rafturi
- 2,7kg greutate plexiglas
Ceea ce da un total de 10,6kg, la care se vor mai adauga cele 3-4 kg ale trenuletelor - sau poate chiar mai putin, nu am calculat exact.

Iata displayurile gata de operatiune.
 
Cum eu nu am pereti de beton la interior ci gipscarton pe un schelet de lemn, e vital sa gasesc montantii pe care pot sa prind displayul.
Pentru asta am folosit un detector de montanti fara de care treaba e extrem de dificila.

Iata etapele:
1 - se calibreaza detectorul, punandu-l oarecum intr-un loc unde NU exista montanti si se selectioneaza cu aproximatie grosimea peretelui (pentru a stabili locul, se poate ciocani in perete, etc)

2 - odata calibrat (ready pe ecran) se plimba dreapta/stanga si se urmaresc indicatiile de pe ecran

3- cand detectorul a dat peste marginea unui montant, va afisa EDGE (margine) si va scoate un bip continuu


Am facut semn pe perete pentru a nota unde sunt ambele margini ale montantului, dupa care am stabilit inaltimea la care o sa instalez displayul, iar cu ajutorul unei nivele cu apa m-am asigurat ca o sa fie instalat drept. De asemenea, am facut doua semne pe sipca care corespund cu locul gaurilor in perete.


Am terminat de fixat cartonul din spatele displayului...


...dupa care am transferat semnele cu locul viitoarelor gauri plus am facut un alt semn cu grosimea scandurii.


Am montat apoi suportii pentru atarnarea displayului...

...fara sa uit sa fac in prealabil o gaura pilot pentru suruburi.

Dupa montarea acestora...


...am facut alte gauri-pilot in perete si am infiletat suruburile de sustinere ca sa creez canalul necesar infiletarii lor.


Am ridicat si fixat displayul pe perete la pozitia stabilita si daca totul a fost ok ar fi trebuit sa fie perfect vertical... atat el cat si rafturile.


Si... bingo! :D Nivelul este perfect...

Dupa aceea, doar ca sa fiu eu linistit, am mai montat sub display o sipca care care rolul de a-l sustine un pic... o masura de protectie poate nu neaparat necesara, dar care nu dauneaza.

Montarea ei s-a facut urmand in mare aceleasi proceduri ca mai sus.
Capetele suruburilor le-am mascat cu ajutorul a trei ornamente de plastic - nu prea sunt ele exact la culoare cu lemnul - da nu am gasit altele.

Iata cum arata displayul acum:


Mai imi ramane sa glisez geamul de plexiglas si sa montez pe fiecare raft cate o sina... si dupa aia sa ma decid care din modelele mele vor avea cinstea sa se lafaie in display... :D

Si cu asta... s-au incheiat lectiile de tamplarie. Sper sa foloseasca cuiva... sau macar sa dea idei. Bafta :wink:
 
AdrianIonut a spus:
... s-au incheiat lectiile de tamplarie. Sper sa foloseasca cuiva... sau macar sa dea idei. Bafta :wink:

mai aveai sa spui ce tip de mina avea creionul folosit :D

frumos lucrat!astept sa le vaz pline cu garnituri...
 
Nu va ingrijorati ca nu le voi umple cu trenuri... problema nu se pune daca am destule trenuri... ci daca am destule displayuri... :D... iar aici mi-e teama ca nu... :D
 
Am uitat totusi ceva... sa vi-l prezint pe asistentul meu, care m-a insotit pe toata durata lucrarilor.

Hei, ce faci....vezi ca scandurile alea doua nu se imbina bine...


Ssst... misca ceva dupa displayul ala!


Dupa un somn bun...ma intind un pic... ca tot mi-a placut sa stau aproape tot timpul lucrarilor pe sculele stapanului!

 
Pana aici nu pot dacat sa-ti adresez felicitari, esti profesionist, dar as veni cu o sugestie din pozitia "patitului", la deschderea politelor de 4 ft. si a faptului ca au capetele libere ,ti-as recomanda priderea in spate intim de dos, macar in doua puncte a acestora ptr. a preintampina fenomenul de sageata (curbare), naturala la lemn, care lucreaza in timp datorita propiei greutati , precum si a greutatii destul de ridicata a masinilor.
Parerea mea, ca sa nu trebuiasca periodic sa intorci politele
Succes,
Puiu

P.S.Eu as folosi holtzsuruburi cilindrice, de genul celor folosite la priderea sinelor de rulare la sertare sau ericssoane de 1,5-2" maxim !
 
Hm... la trebusoara asta nu m-am gandit deloc. Totusi, care ar fi sansele ca o scandura cu grosimea de aproape 2cm si o lungime de 120cm sa se curbeze sub greutatea unor modele oarecare? :?
Greutatea proprie a scandurilor nu cred sa constituie o problema, fiecare scandura avand cam 670grame la lungimea de mai sus, eu zic ca insuficient ca scandura sa se curbeze sub propria greutate.
Vagoanele... greutatea medie a unui vagon este de aprox. 150grame (un pic exagerat chiar) iar pe un raft intra 6-7 vagoane, depinde de lungime. Adica 900 -1100 grame... tot nu cred ca ar fi prea mult pentru niste scanduri de pin bine uscate si cu o lungime de 120cm... la locomotive lucrurile stau insa un pic altfel, o loco are in medie cam 450-590 grame iar 5 loco dau o greutate de aprox. 2,5 kg... poate aici sa fie ceva... :?
By the way, spuneai de patit, da te-ai zgarcit sa dai detalii... :-?
Ce lungime aveau rafturile tale? Ce fel de lemn (esenta)? Ce grosime?
Tratat sau lasat "natur"? Poate poti sa revii asupra subiectului... a mai avut cineva asa probleme pe aici?

M-am uitat dupa ce am citit postul tau la primul meu display...(cel prezentat in cadrul colectiei mele) si nu am sesizat nici o flambare a scandurilor... cred ca avem nevoie de cineva bun in rezistenta materialelor... :mrgreen:
 
Asa cum spuneam, era doar o parere legata de deschiderea de 120cm, nu pot compara materialele folosite de tine si calitatea lor cu ceea ce-mi oferea mie "iepoca de aur", scandura de rasinoase(?) de 1'' standard, degrosata la abricht la cca 2cm, baituita si lacuita !Calitatea ei ? Discutabila ! Motiv ptr care era pe post de higrometru (ca de altfel si usa de la intrare), desi deschiderea era de numai 80 cm, fenomenul de flambare aparea toamna spre iarna si primavara, deci nu este relevant vizavi de calitatea pe care o au scandurile folosite de tine.
Oricum ale mele sunt istorie, dupa casatorie, peretii au trebuit redecorati cu chesti "serioase", iar hobbyul a intrat in dulapuri, sertare, etc. :(
Si apropo de calitate, am invatat de la un batran tamplar ca la paturile de arma de vanatore pe care le facea folosea numai lemn de nuc uscat in pod 25 de ani !!! :confused:
Sper ca nu te-am incurcat cu parerile mele!
Spoor la lucru,

Puiu
 
acelasi lucru de care vorbeste Puiu l-am patit si eu cu rafturile de la vitrina,de 1500mm si 12 mm grosime,din lemn de pin,degrosata.cu siguranta nu au fost suficient uscate,deh,marfa cumparata din magazin de bricolaj.de altfel,greutatea a 5 vagoane si o locomotiva a ajutat destul deformarea raftului.

prima mea vitrina am facut-o din scanduri recuperate de la europaleti,finisate(15 mm) la abrichtul tamplariei din fabrica unde lucram.acestea nu s-au deformat deloc,insa si lungimea este mai mica,1200 mm....

lemnul pentru usi,stejar masiv,trebuie lasat cel putin 7 ani la uscat.in ziua de azi,in societatea noastra de consum,cine mai lasa lemnul la uscat atata timp?il baga la cuptoare,uscare fortata,iar rezultatele? "ehe...ce mai mobila se facea pe vremuri"...


frumos pisoiul :p