Sfaturi cumparare Fleischmann 936981

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
E la rodat :D


LE Din brosurile din cutie reiese ca inaltimea sinelor e de 2,1mm. E de bine, e de rau? Se potrivesc cu cele bune de la peco?
 
Felicitari pentru achizitie!
Eu am inceput aventura acum 2 ani cu start-set-ul analogic 9369 tot de la Fleischmann (BR 218 + 2 vagoane etajate) si de atunci tot am adaugat la colectie. Locomotivei i-am pus un decodor, folosesc o centrala digitala Roco, si am ajuns la concluzia ca BR218 este unul dintre cele mai reusite si fiabile modele produse vreodata (chiar daca are bec in loc de leduri).
Mi-a cazut locomotiva de pe prima diorama (deh, greseala mea ca am pus liniile langa margine) cand tracta un vagon Roco de curatat sine. Si, desi a zburat cu avant de la o inaltime de aproximativ 1,6 metri, locomotiva nu a patit nimic in vreme ce vagonul s-a facut praf.
Am fost atat de indragostit de model incat mi-am cumparat si varianta digitala (67236), care are in plus cateva detalii nesemnificative (doar la nivel de imprimare a vopselei).
La mine locomotiva asta are cele mai multe ore rulate comparativ cu restul, iar acum o folosesc cand curat liniile (tracteaza un vagon de curatat Tomix) pentru ca functioneaza perfect si cand linia este murdara. Functioneaza si acum silentios, fara poticneli, exact ca la inceput.
Din experienta iti spun ca urca pante pe care locomotive de la alti producatori nu le accepta (am material de la FLM, Minitrix, Bachmann, Roco si Atlas).
Nu i-am pus LED-uri pentru ca a ajuns sa imi placa asa cum este, desi am desfacut-o de nenumarate ori (se desface foarte usor).
Un singur regret am: nu am vagonul de capat Fleischmann (l-am gasit la preturi mult prea mari) si am cumparat varianta de la Minitrix (mult mai ieftina).
Pe diorama folosesc acum doar sine FLM, mi s-a parut ca se comporta cel mai bine la murdarie. Pe prima diorama am folosit sine Roco, Minitrix si Peco, dar nu imi placea cum se comporta la murdarie (cred ca sectoarele Roco erau cu probleme). Stiu ca in perioada aia am avut si cateva bucati Peco code 55 si din ce imi amintesc locomotiva nu avea nici o problema in a rula pe sina, dar nu mai stiu vagoanele cum se comportau. Din ce am vazut, rotile la vagoane au diametrul mai mare decat la varianta Minitrix. Oricum, eu am ramas la code 80 pentru ca nu mi se rentau costurile (nu stau sa privesc cu lupa, vreau doar sa vad cum alearga garniturile pe circuit).
Iti doresc sa stapanesti sanatos setul! Restul va veni de la sine, pentru ca esti deja contaminat cu virusul FLM :)))))
 
Salut,

Felicitari pentru achizitie! Atata timp cat te joci cu ele pe masa, asambland elementele unul cate unul, nu are prea mare importanta finetea liniei si poti merge linistit pe liniile Fleischmann, care au avantajul important ca sunt cu terasament cu tot. Desigur, terasamentul de la Fleischmann "arata a plastic" insa cu liniile montate pe masa nu are prea mare importanta. Cand incepi sa lucrezi la o diorama si conteaza feelingul natural, abia atunci incep sa iasa in evidenta liniile Peco code 55. Nu cred ca ai avea vreo problema cu materialul rulant recent european pe aceste linii. E posibil insa sa ai probleme cu materialul rulant european daca folosesti linii Atlas code 55, care sunt gandite pentru roti americane cu profil RP 25. Daca treci pe standardul respectiv, care, ce-i drept, arata mult mai realist, atunci nu este alta sansa decat sa-ti convertesti TOT stocul de material rulant la RP 25. De putut se poate, dar costa...

@ Sogard: ACESTA: http://www.luck-feinmechanik.de/ e magazinul?
 
Multumesc pentru urari. Daca ajung sa fac ceva mai serios ma mut la partea de diorame. Daca nu, mai vad eu.
Multumesc inca o data tuturor pentru sfaturi/urari.

LE Am uitat sa-mi exprim impresiile dupa ce am asamblat setul si m-am jucat putin cu el:
- Locomotiva merge bine si mi se pare suficient de detaliata pentru priceperea mea. Mi-a placut ca in manual sunt si cateva cuvinte despre intretinere (unde si cum se unge). La startsetul Roco nu mai tin minte daca scria.
- Sinele mi se par OK (da' nici nu sunt suficient de priceput sa vad nereguli). Mi-a placut ideea cuplarii centralei la sine - niste cleme care se pot muta foarte usor. Daca se dovedesc fiabile, au un mare bravo de la mine. Am si sine cu decuplatori de vagoane (sau cum s-or chema), da' inca nu m-am prins cum merg (sau daca m-am prins nu functioneaza bine).
- Centrala - mi se pare super OK. Poate controla maxim 16 locomotive "concomitent", memorand starile tuturor locomotivelor (butonul mare, rotativ, fiind practic un encoder, nu are pozitie fixa), stari pe care le "reincarca" atunci cand e selectata o anumita locomotiva.
Feed-backul butonului rotativ mi se pare suficient de bun. Controlul locomotivei (dupa ce ai selectat-o) mi se pare OK, da' iarasi, n-am prea multe modele cu care sa fac comparatia.
Desi nu am nici un macaz/semafor/ce se mai poate comanda, realizarea comenzilor mi se pare bine implementata - primii 20 de "magneti" sunt afisati pe ecran in 2 "blocuri" de cate 10, fiecare din cei 10 fiind actionat de una din cele 10 taste numerice (0-9); "paginile" se schimba cu ajutorul sagetilor sus-jos. De la 20 in sus, magnetii se selecteaza "numeric".
Singura chestie greoaie pe care am intalnit-o pana acum e selectia locomotivei de controlat - se acceseaza o baza de date cu locomotivele si de acolo se selecteaza locmotiva dorita. Momentan am o singura baza de date (cea "default", cu toate locomotivele Fleischmann la momentul respectiv), asa ca poate de aia e greoi, ca-s multe locomotive si trebuie cautat mult. Pot insa sa-mi definesc propria baza de date, caz in care probabil totul va merge mai usor. Da' inca n-am testat. Dupa cum n-am testat nici cum e cu reprogramat de decodere.

Una peste alta, sunt multumit de achizitie (chiar daca pentru zgarcitul din mine e putin cam scumpa).
 
LiviuM a spus:
E la rodat :D


LE Din brosurile din cutie reiese ca inaltimea sinelor e de 2,1mm. E de bine, e de rau? Se potrivesc cu cele bune de la peco?

cam nu ! Profilul liniei code 55 are 1.4 mm inaltime . O sa iti spun diseara dupa ce fac niste teste ! Sper sa imi aduc aminte si sa am timp ! O sa iti pun si poze daca pot !
 
Merci, nu cred ca e nevoie. Am mai sapat putin prin Internet si cred ca m-am lamurit, nu merge direct. Poate o sa mearga cu freza. :D
Oricum, pana o sa ajung eu sa am probleme de-astea mai e...
 
Dupa ceva "studiu" prin internet, am ajuns la concluzia ca busul loconet ar trebui sa permita conectarea nu foarte complicata la calculator (in principiu e nevoie de ceva "level shifting").
Asa ca azi m-am chinuit sa fac o "interfata" intre rs232-ul pcului si profi-bossul fleischmannului (cand am terminat-o am descoperit una mult mai simpla pe undeva pe la jmri, da' acum nu mai dau de ea ) si ceva ceva se intampla cand conectez profi-bossul la un calculator pe care ruleaza rocrail. Inca nu e chiar ce trebuie, da' e un inceput.
 
Si daca tot eram pus pe "cercetare", am desfacut locomotiva, sa vad si eu ce are inauntru. :D
Iata ce am gasit:
Nu puneam poza/nu ziceam nimic daca nu ma intrigau putin padurile de lipire neocupate din partea dreapta a decoderului. Oare lipsesc doar firele pentru functii "ascunse"? :?:
 
Buna intrebare!
Nu ai primit si o carticica cu decodorul (caracterisitici, adrese, valori initiale)? In mod normal, trebuie sa fie un decodor clasic, cu 2 functii si atat....
 
Vezi sa nu fie padurile de programare ale microcontrollerului. Daca suc traseele direct in el pentru programare sunt. daca duc la mosfeti...poate mai ai o sansa :D
 
Crezi tu ca sunt eu in stare sa gasesc mosfetii pe placuta aia fara sa demontez totul? :D
Deocamdata oricum n-am ce sa comand cu mai multe iesiri; daca o sa fie cazul o sa pun osciloscopul pe paduri si o sa vad daca misca ceva cand apas pe butoane. :roll:
 
Inca mai merge. :mrgreen:
Azi am testat partea de (era sa zic programare) citire de CV-uri. Functioneaza frumos. E chiar interesant sa vezi CV-urile, trebuie sa impelmentez si eu functia asta la centrala DiY.
 
LiviuM a spus:
Myrcea a spus:
In mod normal...
Normal pentru N? Sau ce intelegi tu prin "normal"?
Ca celelalte decodoare pe care le am (H0, e drept), au macar 4 sarme pentru functii. :mrgreen:

Prin normal ma refeream la decodoarele cu 6 pini (sau fire) conform NEM651. Acestea nu au decat 2 functii.
Ceea ce ai tu la HO foarte probabil sunt cu 8 pini (fire) conform NEM652 si atunci pot suporta 4 functii.
 
Pai eu doar speram sa fie "nestandard". Adica sa aiba mai multe iesiri, 2 "standard" si restul nestandard.
Asa cum se intampla cu un Lenz Silver+ care are pe langa cupla NEM652 "standard" si 2 fire "in aer".
 
Pentru ca n-am vazut inca nici o sina flexibila, vin cu inca o intrebare (probabil aiurea) - sinele astea se pot "flexa" numai stanga-dreapta, sau si "sus-jos"?
Adica daca vreau sa fac "pante" merge cu sina flexibila (ma refer la trecerile de la orizontal la planul inclinat)?
 
Salut Liviu, merge fara probleme cu linie flexibila, chiar mai bine decat poate de fapt sa mearga materialul tau rulant. Se recomanda sa nu depasesti 5% panta in linie dreapta si jumatate din asta daca esti in curba. Dar cei care se pricep spun ca ar trebui sa nu fortezi nota si sa te limitezi la pante de 3%. Al doilea aspect pe care trebuie sa-l ai in vedere este sa nu faci o rupere de panta neta intre partea orizontala si cea inclinata, ci sa le racordezi printr-un segment cu o curbura cat mai mare in plan vertical.
 
Salut Dorin,
Multumesc pentru sfaturi/informatii.
Ma gandeam si eu ca ar trebui sa mearga; m-a pus putin pe ganduri profilul diferit al sinei pe verticala fata de orizontala.