Intrebari venite de la incepatori.

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Acea a 3-a sina este o caracteristica specifica a modelului Markiln :wink: Adica modelul ACESTA, care este o sina din generatia veche Marklin, modelele mai noi, adica ACEST model au renuntat la "a 3-a linie", adaptand mici "bumbi colectori" pe fiecare traversa. Pe scurt sinele de pe margine sunt polarizate cu (-), daca am gresit imi cer scuze, iar sina din mijloc e polarizata cu (+), culegerea curentului se pace cu o PATINA colectoare, care se monteaza sub locomotive 8) :D
 
Am citit cateva sfaturi pentru incepatori de la cOObra la ce sa fim atenti cand cumparam o locomotiva daca este in AC sau DC si as vrea sa va intreb daca se pune o loco AC pe sina DC ce s-ar intampla?Candva va intrebam de ce abia se tareste o loco americana cu carcasa din antimoniu,m-au sfatuit sa-i curat periile,colectorul,rotile sa-i verific legaturile,dar daca cumva din prostia mea de incepator este cu motor AC si am pus-o pe DC,asa s-ar comporta?
 
Salut, din ce am vazut in videoclipurile de modelism feroviar cu garnituri S.U.A.,la cele de marfa parca, garnitura se incheie cu un vagon mai mic cred ca de calatori;care este rolul lui ce transporta si trebuie neaparat sa se incheie garnitura cu el?
 
Vagonul se numeste "caboose".
Ai informatii suficiente aici:

http://en.wikipedia.org/wiki/Caboose

am pus acum ceva vreme la alt subiect si cateva poze facute de mine in 2009 unui astfel de vagon, acum exponat de muzeu:

 
Salutari
Am vizionat un acest video http://www.youtube.com/watch?v=1y2q8Jp7-7c&feature=related, in care pe la 1min si 40sec prezinta un produs numit "Scenic Cement". Intrebarea este: ce fel substante contine, si care sunt beneficiile folosiri lui. Daca stiti vreo "reteta":D mar ajuta. Si vroiam sa va mai intreb daca iarba aceea merge facuta din rumegus fin, aproape praf, si pe alocuri, rumegus mai mare un pic (pentru textura) bine inteles vopsit in diferite noante de verde.
Toate cele bune!!!
 
Deci Scenic cement = Aracet+apa in proportii egale 50% aracet 50% apa. Cat despre Rumegus....iti recomand rumegus de PAL pentru ca este bun si se poate cerne in mai multe granulatii si mai ales se poate vopsi usor cu acrilic. Merita insa sa incerci pe ceva mai mic si sa vezi cum iti iese.

stima
 
Multumesc de "reteta". Rumegusul, in loc de acrilic, nu as putea sa il pulverizez cu sprei cu vopsea. M-am gandit sa pun rumegus de diferite granulati in mai multe recipiente, dupa care sa pulverizez pe deasupra, il mai amestec, iar mai dau cu sprei. Iar spreiul sa fie in vreo 2-3 noante de verde, unul galben si unul, un portocaliu mai sters. Ce parere aveti :?:
 
Salutare la toti trenulisti !

Razvan este numele meu, sunt nou pe aici si vreau sa va intreb ceva.

Am o locomotiva BR 110 de la Roco, are montat decodor digital Tams LDG 32 cu compensare de sarcina, nou nouta, alimentata analog cu un variator de tensiune Piko. Problema este ca aceasta merge doar intr-un singur sens, doar in fata, indiferent de sensul dat din variator. Bun zic, bine ca merge si asa.
Acum dupa ce am rulat-o pe acelasi circuit analog impreuna cu un BR 218 (BR 218 de la Piko, nou nout, digital din fabrica, provine din startset) dupa ce am schimbat de cateva ori sensul de mers din variator, aceasta ( BR 110) numai merge decat cu spatele :confused:
Mentionez ca cealalta locomotiva BR 218 merge foarte frumos, in ambele sensuri.
Este normal sa faca asa sau am stricat eu ceva pe acolo ?

Mulumesc de raspuns,

[/img]
http://i1258.photobucket.com/albums/ii535/Razvann1/BR110_BR218.jpg]</IMG>[/img]
 
amestecatura dintre analog-digital este ca si cum ai pune in aceeasi incapere nevasta si amanta....nu se inteleg deloc si rareori iese ceva bun :p

decodoarele au acolo un CV care le permite sa functioneze in analog, insa eu nu recomand.la fel si cu locomotivele analog rulate in digital.
sfatul meu este sa ramai pe digital.sau numai pe analog... :roll:
 
De acord cu tine, intentionez in curad sa-mi achizitionez o centrala digitala, ceva mai low cost, mu ma prea pricep dar mai studiez.
Deci sa inteleg ca locomotiva nu ar avea probleme, de vina ar fi ''conflictul'' dintre analog si digital, cu toate ca la prima rulare BR 110 a mers cu fata iar acum merge numai cu spatele in timp ce BR 218 ruleaza bine mersi in ambele sensuri.
Banuiesc ca nu imi ramane altceva de facut decat s-o probez si in digital si sa vad daca mai face asa.

Multumesc de raspuns.
 
@Alex14

1. Rumegusul se cerne 9 eu am folosit trei site pentru a obtine trei granulatii diferite. fiecare cantitate se introduce intr-un recipient de vopsire in care se toarna culoare acrilica diluata in apa in asa fel in cat rumegusul sa "balteasca" in vopsea. Se roteste recilientul sau ma rog se amesteca tot continutul vreme de cel putin 10 ore in asa fel in cat vopseaua sa aiba timp sa patrunda in material. Dupa trecerea timpului respectiv se scoate produsul pe o sita foarte fina din plasa in asa fel in cat rumegusul sa ramana pe sita dar lichidul in exces sa se scurga intr-un vas de colectare. se lasa materialul la scurs cel putin o ora fara sa se incerce uscarea lui. Dupa trecerea orei respective se intinde materialul pe un pat de hartie de ziar destul de gros in cat sa absoarba umezeala ramasa din material si se incepe uscarea cu un jet de aer cald la 40 de grade celsius. Grosimea stratului depus la uscare nu trebuie sa depaseasca 1 centimetru. din ora in ora se amesteca materialul depus pentru o uscare uniforma.
2. pentru montarea pe model se foloseste "scenic cement" aka aracet+apa in cantitatile precizate in post-ul meu pulverizate sau pensulate pe zonele in care doresti sa le aplici. iti confectionezi un dispozitiv de "cernut" materialul dintr-o sita de ceai mai fina sau mai rara in functie de ceea ce vrei sa pui ca sa poti asterne un strat uniform distribuit si sa nu faci mari cocoloase. Asterni materialul ca in filmul prezentat de tine si te pui pe asteptat. Cam in 24 de ore (la 25 grade celsius) scenic cement-ul se usuca si poti sa incepi aspirarea materilului in exces cu grija cu un aspirator de praf pentru auto sau ceva destul de delicat in cat sa nu-ti soarba si alte chestii pe care le doresti sa iti ramana in loc.
3. dupa ce esti satisfacut de rezultat poti sa te apuci sa pui si iarba confectionata in acelasi mod

4. uite un post scris tot de mine unde te poti lamuri si cum arata asa ceva cu toate facute home. intre timp am industrializat un pic procesul de productie in sensul ca pentru foliaj si iarba cuvele de vopsire folosesc si la uscarea produselor.

http://forum.lokomotiv.ro/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=9899
 
Pe la "machete statice" nu m-am prea uitat, eu vrand sa fie cat mai multe obiecte in miscare, dar citesc, si daca mai am intrebari, sar putea sa te/va mai deranjez.
Multumesc de prezentarea procesului :D , foarte explicit.
 
@Razvann, locomotiva merge in acelasi sens in c.c. deoarece, in mod analogic, decodorul TAMS LDG-32 este setat din fabrica implicit pentru a.c. (are nevoie de un impuls a.c. de aprox. 24 V pentru schimbarea sensului de deplasare). Registrul vinovat este CV 12 in care trebuie scrisa valoarea 1, dar ai nevoie de o centrala....
 
Am inteles @rastel, trebuie sa ma pregatesc de o centrala.
Intentionez sa fac o diorama micuta pe care sa rulez doua, max. trei garnituri, mi-ar fi de folos o recomandare pentru o centrala mai low cost :roll:

Multumesc.
 
@ Razvann
Uite AICI o centrala ieftina digitala de la Piko, dar acesta centrala, cu toate ca este wireless are si dezavantaje, din cate am inteles ca nu poti sa programezi CV-uri (rog colegii de pe forum sa ma corecteze daca am gresit :D ), si pe langa asta un dezavantaj major si anume ca nu poti sa ai mai mult de 4 trenuri ruland concomitent pe diorama :( . Centrala Roco este programabila cu pana la 9999 adrese locomotive, asa cum spune si AICI :D