pregatiri pentru diorama

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
DA... sunt aici. Radu mamii, Raduuuuuuule! timpul pierdut este acelasi. M-am gandit sa lucrez pe elemente disparate si disperate ca sa am un acces facil la piesa sau ansamblu. Consider ca e un avantaj pe care multi l-au ocolit. daca ai o suprafatza mare si vrei sa faci ceasornicarie in centrul acesteia trebuie sa stai suspendat cumva... Nu?
Ms Lupule, ai fisa rapida!

Intre timp s-au facut lucrari la pod:

 
obiwan a spus:
Arata mai bine cu ceva rosu caramiziu, sau e prea de tot?

Arata bine oricum si ... ce ai patit Profesore?
Ai ajuns sa pui intrebari sa vezi daca ne-am facut temele?

Hai sa iti spun o scurta poveste si promit sa fie la "subect".

Vine cineva, nu spui cine, nu persoana importanta, nu becher, si incepe cu critica: caramizile nu sunt la scara 1/87, piatra cioplita nu este la 1/87 si o tine tot asa de ne-a facut praf, pe mine si onorat auditoriul care-l asculta cu gura cascata crezan, noi astia invataceii, ca vom invata ceva de la el, pretentios cu modelistii.

Nu i-am spus nimic.
Am luat un portal de tunel Noch, cel cu piatra cioplita iesita din scara, l-am alaturat unui portal de tunel cu piatra exact 1/87.

Acelasi lucru l-am facut cu zidaria de caramida.

Si, ca sa inchei cu expozeul, i-am pus in fata doua plansete, cam cat un A4 fiecare, cu doua tipuri de iarba plantata. Una de la Noch, pungi de 50 gr si una facuta artizanal. Nochul are firul mai lung.

Le-am pus la 2 m de vizitatorul carcotas si l-am intrebat care dintre cele trei "duble" ii place.

Raspunsul a venit exact cum ma asteptam.
Imaginea portalului, a zidariei de caramida si a ierbii de la Noch, toate iesite din scara i-au placut.
Nu l-am intrebat de ce deoarece raspunsul era clar.
De la distanta ce este in scara nu este perceptibil, ca noi suntem la alta scara si de la 2 m inseamna ca privim de pe la 170 m, este uniform, fara nici un pic de accente.

Asa ca, nenea Profesore, te asigur ca ce se vede bine si nu este in poza macro, adica se vad detaliile, chiar daca nu sunt exact in scara, place ochiului.

Culorile?

Si aici este mult de discutat.
Rogu-te priveste oarece stanci de pe la 200 m si spune-mi cate detalii vezi? cate nuante de culoare vezi?
Ar trebui sa le faci, pe ele culorile, atat de sterse incat sa se vada doar in pozele macro sau daca pui lupa pe ele, in rest ceva nedefinit, un amestec de culori care sa "dea" ceva uniform.
Corect?

:wink:
 
Exact, maestre! Scurt, lung si la obiect. Detaliile la scara consider ca trebuiesc respectate indeobste la materialul rulant. Pe o diorama incarcata nu ai timp sa faci analiza fiecarui element constitutiv, mai ales daca se afla un tren in miscare. Tot ce e dinamic atrage atentia, la fel si sunetul.
Sunt intr-u totul de acord si cu maniera simplista in executia unei diorame, depinde de gust.Personal, imi doresc multa sina la vedere, cat mai putine macaze, trasee cat mai lungi, diferente de nivel. Nu-mi plac dioramele plane "de campie". Panorama oferita de munti in fundal parca iti baga natura-n vene si te trimite dupa coarda si pioleti. Mai e mult pana la final, incerc sa stabilesc un traseu convenabil .
Spor la lucru, ca incepe o noua saptamana de criza!
Sa trenuliti BINE!!! :D
 
Nu credeam ca o sa ajung sa lucrez la spatii verzi... :(
Dar e necesar, duritatea rocii si a zidariei trebuie combinata cu vegetatie afanata.
Fiind o zi superba de oktober, am ajuns la etapa plantarii de iarba in zona zidurilor:


 
Vali trebuie sa te felicit pentru maestria de care dai dovada. Cred ca lucrarea asta va fi foarte izbandita, cu toate ca va decurge in acelasi ritm ca si lucrarea de la Podul Grand. :aplauze:
 
podul Grand e BliezKrieg in comparatie cu lentoarea de la Cluj, asa ca, rabdare. Iarba o plantez fir cu fir... :D
 
Mai adauga oarece ierburi la asta de jos

th_DSCF3458.jpg


ca prea e pusa cu mana si trasa la ata
 
Multumesc! LDH, voi incerca sa ''rup''verticala, intr-adevar nu arata bine.Trebuie sa completez in mod asimetric, sa vedem ce iese
am diversificat un pic vegetatia pe linia critica, sper ca e convenabil:
 
Astazi s-au reluat lucrarile la portalul de tunel. Mult de lucru, inca nu-i gata.Ca sa ajunga la final, lucrarea mai are nevoie de 5-6 ore de lucru sustinut. Aspecte cu etape de lucru, multe dintre ele fumate de cei cu vechime in bransha:


Dupa formarea rosturilor am vopsit cu acrilic negru, apoi am sters cu carpa si in final un pic de alb peste negrul crud. Doru C. ma sustinea moral cu o berica in deshte si tranzit pe gat. ;-)


Urmeaza sa aplic dalele de beton ce acopera portalul si picioarele inclinate ce intaresc peretele. Si la baza arcului urmeaza doua pietre grosolane, acestea neputand fi lucrate din aceeiasi bucata de polistiren curbat.
Toate bune!
 
ba da, tocmai scriam despre asta cand am observat ca apare Mister LDH cu o interventie la locul ei... :D
 
MS Alin! nu zice Hop pana nu-i gata, poate-o dau in tzeava plina tocmai la final...
Momentan timpul e zgarcit cu mine, abia astept sa-mi prind degetele in continuare.
Bafta la baietii veseli!
 
Se construieste interiorul tunelului, tre' sa se vada frumos in gaura... :D



Distanta dintre pereti va fi marita, in aceasta etapa am urmarit curbura sinei. Pe verticala, zidaria va urmari arcul portalului.
 
Sa nu uiti sa faci refugiile, daca tunelul este oarece mai lung, precum si trasajul liniar pentru marcarea zonelor tunelului (refugiu au ba).
Chiar daca nu se vad pe toata lungimea tunelului stii ca sunt acolo.
Si ca tot esti un detailist, ma refer la machete nu la vanzari :D , poate pui oarece lumina in refugii - cam cum erau la CFR in vremurile bune.

Spoor!!
 
Buna idee, tinem cont. Sa fac si dungi albe inclinate, cum sunt in tunelurile de la noi?
sau galbene?
 
Lucrarile la nivelul inferior avanseaza lent. Un prim aliniament al sinelor si macazelor pentru verificarea ochiometrica a amplasarii acestora pe placa de polistiren.