Prima mea locomotiva - Mehano Baltimore and Ohio No.822

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Pentru o singura locomotiva sau garnitura merge, in general o locomotiva ar trebui sa consume cca 400-500 mA. Dar din cate stiu cred ca am reusit sa folosesc un alimentator mehano (tot pe acolo se invarte) sa alimentez 2 locomotive in aceleasi timp, si a functionat chiar ok.
Acuma intrebarea care este e urmatoarea: daca-l fortez e limitat la cat are sau incearca sa dea cat mai mult si se poate arde ceva pe acolo ? Oricum functionarea la limita nu e recomandata, dar una e nerecomandat si alta e sa faca bum din cauza lipsei de protectie ....
 
BazsoDombiAndras a spus:
Si acum vine partea interesanta: pe partea inferioara a variatorului se afla o mica rotita, care e in pozitia de mijloc by default. Daca rotesti rotita aia in stanga sau dreapta, atunci factorul de umplere incepe sa osicleze drastic (fara sa misti roata mare rosie cu care se schimba viteza).

Rotita mica regleaza minimul factorului de umplere, altfel spus viteza minima a locomotivei; se poate "sari" astfel peste zona in care motorul nu se invarte sau merge in hopuri.
 
Oricum eu ma refer la o singura locomotiva. Cand voi avea mai multe, voi trece la digital. Ma gandeam ca daca cei 450 mA de la sursa de curent alternativ Piko sunt suficienti cu variatorul Piko, ar fi si suficienti si cu transformarea in curent continuu si cu alimentatorul lui Mpursu, care genereaza pwm de peste 20 KHz...
 
Mpursu, as mai avea nevoie de putin ajutor cu construirea alimentatorului prezentat de tine.

Am gasit schema circuitului CD4093(BC) aici:
http://www.floka.com/cmos/pdf/4093.pdf

Vad ca pinul 14 e VDD si 7 e VSS. Asta inseamna ca pinii 14 si 7 se conecteaza la VDD si VSS in diagrama ta?:

http://api.photoshop.com/home_79600...dc3972993c5db7470b7/1024.jpg?md=1282927367000

Sau alternativa ar fi sa conectez acesti pini 14 si 7 la un LM7809, cum scriai? In acest caz cele trei picioare ale LM7809 unde se conecteza? Daca ne uitam la LM7809 in desenul de aici:

http://www.datasheetcatalog.org/datasheets2/52/529144_1.pdf

si zicem ca piciorul din stanga din desen e 1, cel din mijloc e 2 si cel din dreapta e 3, atunci la ce se leaga aceste picioare 1,2,3? Care vine la VDD si VSS si care la pinii 14 si 7 ai CD4093?

In rest cred ca mi-e clar, as putea incerca sa cumpar componentele necesare si sa-l construiesc. Pentru inceput planuiesc sa-l alimentez (pentru teste) cu DC 12V 700mA. Pe termen lung ori cumpar o sursa DC 12V 1A, ori incerc sa constuiesc un circuit care transforma curentul 12 AC 450mA care iese din sursa Piko in DC. Pentru asta, din cate am citit, e nevoie de un bridge (oare cum as putea afla ce tip?) si un condensator, la care iarasi nu stiu valoarea...
 
Am curatat sinele cu alcool izopropilic. Intr-adevar aveau ceva pe ele, carpa cu care le-am curatat e acum plin de urme negre uleioase. Am facut si rodajul. 15 min la viteza medie in fata, apoi in spate, apoi am invartit locomotiva si iar in fata si in spate. Vestea proasta e ca sacadatul a ramas la fel, nu este nici macar cu un pic mai slab. O fi altceva cauza...

Am incercat sa vad cum merge locomotiva fara sursa si variatorul Piko, cu niste baterii AA de 1.2V. Cu una nici nu se misca. Cu doua (adica 2.4V) se vede ca se lupta sa porneasca, dar nu reuseste (in fata, dar led-ul se aprinde). Tot cu doua baterii in spate porneste incet (in cazul asta LED-ul nu consuma curent). Cu trei baterii de 1.2V legate serial deja merge destul de bine. Nici urma de bazait, dar intr-adevar mi-se pare ca viteze chiar atat de mici ca si cu pwm nu se pot obtine cu curent continuu normal. Am incercat sa-mi dau seama daca la viteza foarte mica (mers in spate cu 2 baterii) merge sacadat.Nu prea reusesc sa-mi dau seama. Pe unele tronsoane merge sincet si lin (nu sacadat), pe alte tronsoane nu are putere sa se miste de loc. Mi-se pare ca problema ar fi ca in unele locuri sinele nu se potrivesc perfect cu rotile (sau altceva impiedica rotirea usoara a rotilor). Cu curent continuu normal la tensiune mica pur si simplu se opreste unde ceva impiedica rotirea rotilor, dar cu pwm motorul tot primeste impulsuri de curent mai puternic si poate din cauza aceea apare sacadatul. Se lupta ritmic sa porneasca dar nu are putere. Care poate fi cauza acestei blocari a rotilor pe anumite tronsoane (cred ca nu conteaza daca e tronson drept sau curbat, dar nu sunt sigur)? Ati mai avut parte de asa ceva?
 
la integratul LM7809, pinul 1 este intrarea, pinul 2 (mijloc) este masa, iar pinul 3 este iesirea.
Pinul 2 se conecteaza la masa, iar pinul 1 la tensiunea de 16V, pe care eu o notasem VDD, de unde si micutza neclaritate pe care ai semnalat-o :D. Atunci la pinul 3 se apare tensiunea stabilizata de 9V fatza de pinul 2, aici venind conectat pinul 14 al integratului 4093 (adevaratul VDD). Pinul 7 al integratului 4093 vine conectat la masa montajului (VSS), unde se afla conectat si pinul 2 al integratului LM7809. Plaseaza si cei doi condensatori figurati in fig.8 din foaia de catalog a integratului LM7809.
Poate ca era mai bine ca in schema mea sa notez tensiunea de 16V cu "V+" si nu cu "VDD" :fluierat:
Puntea redresoare este explicata foarte frumos aici 8)
 
Am inteles asa:

LM7809 pin 2 la VSS
LM7809 pin 1 la VDD
LM7809 pin3 la 4093 pin 14
4093 pin 7 la VSS

Care este rolul celor 2 condensatoare in fig 8 din foaia de catalog a integratului LM7809? Ce pierd daca nu le pun? Intreb pentru ca am achizitionat deja toate componentele cu exceptia 4093-ului care vine la comanda peste 4 zile din alt magazin) si nu vreau sa ma plimb inca o data daca nu este foarte necesar :p
 
Este foarte OK, fiindca tranzistorul Q2 este de uz general, adica BC172, BC547 etc., iar dioda D3 este de asemenea de uz general, adica 1N4001, 1N4007 etc.
Daca poti proiecta un cablaj imprimat, cu atat mai bine, dar montajul meu sta si acum pe o placa de test si functioneaza fara probleme ori de cate ori am nevoie de el :D
 
Cred ca poti inlocui CD4093 cu CD4011 daca e mai usor de gasit.

@mpu
Ai masurat frecventa pwm a variatorului tau ?
Din schema pare a fi 1 / (âË???2 x R x C) adica ~ 6773 Hz.
Pt . a trece de 20kHz ar trebui un potentiometru de 30k??Š

R1 se poate inlocui cu un semireglabil de 10k??Š pt. reglarea vitezei minime. (ca rotita mica de la variatorul Piko)
 
CD4011 contine 4 porti NAND simple, pe cand CD4093 contine 4 porti NAND tip Trigger-Schmitt, asa ca fenomenele care produc oscilatiile cam difera, dupa cate cred eu ca stiu.
Am realizat alimentatorul in dublu exemplar, unul cu condensatorul "original" de 1nF si celalalt cu un condensator suplimentar de 470nF in paralel cu cel de 1nF. Primul montaj imi da 46kHz (inaudibil), iar al doilea circa 100Hz (celebrul bazait), cu butoanele potentiometrelor in pozitii mediane, adica factor de umplere 50%. Am masurat chiar acum cu un multimetru digital VA21.
Da, am cam schimbat macazul spre electronica, asa-i, dar intr-un scop nobil, acela de a realiza o comanda analogica PWM silentioasa pentru locomotiva Mehano Baltimore and Ohio No.822, prima din colectia colegului nostru Andras 8)
 
Intr-adevar am deviat putin spre electronica :) Totusi, daca cineva are idee care-i situatia cu mersul sacadat (scriam ieri ca rotile par a fi impiedicate sa se roteasca in voie pe unele tronsoane de sina), sa-mi scrieti :)

Revenind la electronica, tin sa subliniez ca apreciez foarte mult ajutorul si chiar sper sa-mi iasa :)

Am descoperit un programel foarte simpatic (SmartDraw) cu care se pot desena usor scheme elctronice si am desenat o versiune a alimentatorului pwm care, zic eu, e mai usor de inteles pentru un incepator (poate mai vor si altii sa-l construiasca).

Iata noua schema (pe baza careia intentionez sa lucrez si eu):



Mpursu, daca am gresit pe undeva, te rog sa-mi spui si voi corecta desenul.

Imaginea este cea corectata pe baza observatiilor colegilor (schema corecta).
 
@mpu
Ai dreptate: schema cu CD4011 este putin diferita; in principiu orice generator dreptunghiular cu factor de umplere variabil este bun; varianta cu CD4093 este insa cea mai simpla.

La fel de bun este CD40106 care, avand 6 porti, permite realizarea a 3 variatoare.

@andras
Poti incerca desenarea schemei si in Eagle care iti permite si elaborarea cablajului.