Intrebari venite de la incepatori.

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
felippe a spus:
....(nu pot sa ii spun modelism pentru ca, cu toata bunavointa, dotarea unui model cu lumini numai modelism nu se poate numi...
Salut @Fellipe
Si, in fond, ce este atat de gresit ca incearca sa monteze lumini interioare ca eu nu pricep :( .

Si, daca nu se numeste modelism, atunci cum se numeste??? Cumva tuning feroviar!?

No offense.
 
Buna,

Catinel ca nu dau turcii, mai baieti. Aici se intalnesc diferite filozofii si unii nu-i inteleg pe ceilalti. Eu unul, cu ego mare si gras specific meseriei pe care o practic am pretentia ca ii inteleg pe toti, asa ca incerc sa va impac. :D

Alex14 are un vagon. Acest vagon nu are un prototip real, este un Bpmz 29x al DB / DB AG vopsit de producator in culorile ÖBB actuale si vandut ieftin ca vagon ÖBB. In plus este si cu lungimea la 1/100 in loc de 1/87. Pentru unii este un model, pentru altii un model hobby - inclusiv pentru producator, pentru altii o jucarie. Acum cum se pozitioneaza fiecare fata de acest vagon e ceva pur subiectiv.

Acum, Alex14 are acest vagon si i s-a spus ce e in neregula cu el. Omul are mai multe alternative: sa-l arunce pe geam, sa-l faca cadou altcuiva, sa se joace cu el mai departe asa cum este sau sa-l faca sa-i fie mai mult pe plac. Si daca omul stie ca acest model este un compromis, ca el este fals si a decis sa se joace mai departe cu el si sa-l echipeze cu iluminare interioara, unde e problema? Aceasta iluminare nu-l face nici mai fals si nici mai realist decat este.

Am vazut pe forumuri, chiar si aici, oameni care distrugeau in mod constient modele corecte punand lumini albe/rosii la locomotive cu abur pe care cele reale nu le-au avut niciodata si alte asemenea monstrozitati. Aici nu este cazul: se ilumineaza un model hobby, care oricum nu are prototip real. Deci lasati omul sa faca mai departe!
 
felippe a spus:
[(nu pot sa ii spun modelism pentru ca, cu toata bunavointa, dotarea unui model cu lumini numai modelism nu se poate numi):
Exceptand trenurile ceausiste, eu aveam senzatia ca luminile in vagoane sunt regula, nu exceptia.
Pana si vagoanele din adunatura numita pompos "Nibelungen Express" erau dotate cu becuri.

PS Ma simt direct vizat pentru ca una din putinele activitati din ultima perioada a fost iluminarea unor vagoane. Acum aflu ca nici asta nu e modelism.

LE In urma unei observatii (corecte) a lui Horia mi-am corectat mesajul - am inlocuit "atacat" cu vizat (asta am vrut sa scriu de la inceput, da' na, nu mai stie sa vorbeste romaneste :( )
 
Hai, cu calm si disciplina inainte va rog.

Parca ati fi o grupa de domnisoare ramase fara barbat la 35 de ani si care cum citesc sau aud ceva sar in sus de parca li s-ar fi pus un ac cu gamalie in perna de pe scaun. Orice critica sau sfat e transformat automat in jignire (de multe ori scris incorect "jicnire") si treaba se rezolva cu tipicul "imi iau jucariile si plec".

Ce-ar fi sa acceptati si alte pareri fara sa va simtiti personal agresati, copiii tatei? :twisted:
 
Sunt de-acord cu HR si nu doar pt ca incearca sa ne impace pe toti. Am reactionat putin cam aspru...
Astea sunt singurele vagoane care le am si fie ele reale sau nu, eu icerc sa le dau un aer realist. Urmeaza sa le populez si eventual in viitor vor fi vopsite in asa fel incat sa reprezinte un model real.
 
Daca tot s-a pomenit de lumini rosii puse la loco cu abur, modelul BR 182, Taurus, inmatriculat OBB are lumini alb/rosii??
Sa stiu daca ma apuc si de loco sau nu.
 
OK, nu am stiut ca vagonul nu are corespondent real si ca este o jucarie folosita pentru experiente. In acest caz, succes mai departe, Alex.

Iluminarea vagoanelor si locomotivelor este un proces de imbunatatire a aspectului acestora. Nu e nimic gresit in asta atunci cand, asa cum zicea si Horia, este respectata realitatea.

Apoi, cu "vizatul" unuia sau altuia... Voi chiar credeti ca eu retin care din cei care posteaza aici pun sau nu lumini la mai stiu eu ce locomotiva sau vagon?... :D Sa fim seriosi.
 
Ok...S-a deraiat cam mult de la subiect. Propun sa uitam de mesajele anterioare si in acelasi timp, spunetimi daca BR182, Taurus, are in realitate lumini alb/rosii.
Multumesc anticipat! :D
 
Buna Alex,

Da, locomotivele ES 64 U2 au in realitate lumini albe (faza medie / faza mare) si lumini rosii, insa ATENTIE la facut prostii precum alti colegi de forum maniaci cu luminile!

Lumina rosie se foloseste la locomotivele ES 64 U2 in trei cazuri:
- cand locomotiva circula izolata ca semnal de sfarsit de tren, in spate.
- cand locomotiva impinge o rama push-pull de calatori ca semnal se sfarsit de tren, in spate
- cand o coliziune cu un alt tren circuland pe acelasi fir este iminenta ca semnal de avarie, in fata.

Asta insemna ca niciodata nu vei vedea o asemenea locomotiva cu lumini rosii de sfarsit de tren aprinse spre primul vagon din garnitura, este interzis prin instructia de circulatie.

Daca folosesti locomotiva ta numai singura sau cu o rama push-pull si ii scoti complet luminile de pe o parte, atunci pune-i rosu, daca nu e un adevarat kitsch fara nici un corespondent real.
 
Tu ce zici?

http://www.flickr.com/photos/62456117@N00/8009051255

http://www.flickr.com/photos/11944844@N00/5590509774

http://www.flickr.com/photos/62456117@N00/11427025035

http://www.flickr.com/photos/62456117@N00/9924183875

http://www.flickr.com/photos/62456117@N00/11374471533

http://bahnen-in-thueringen.startbilder.de/name/einzelbild/number/132693/kategorie/bahnhoefe~erfurt-hbf~neuer-hbf.html
 
Asadar si prin urmare, o sa schimb beculetele din capete cu LED-uri albe si atat. Eventual cand trec la digital mai fac o interventie pt LED-urile rosii.

Cautand pe net imagini cu Taurus, am dat peste asta si nu era singura:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/49/1116_Intercity_Semmering.jpg
Sa deduc de aici ca vagoanele sunt relativ reale??
 
Buna,
Sa deduc de aici ca vagoanele sunt relativ reale??

Vagonul tau nu are corespondent direct la ÖBB. Ca ÖBB are vagoane dupa standardul UIC Z care arata asemanator e alta treaba.

Vagonul pe care a incercat sa-l imite Piko prin Bpmz al DB AG este un Bmpz73, cel de-al treilea in garnitura din fotografia ta. Priveste dispunerea ferestrelor, forma usilor, dimensiunile ferestrelor, dimensiunile sorturilor, forma fetelor frontale. E cu totul altceva.
 
Am si eu doua intrebari,una in legatura cu luminile locomotivelor ,la un br294,in afara de farul central ce alte lumini se pot pune si unde anume?
A doua intrebare,se poate pune decodor de sunet in ea si ce decodor recomandati?
Locomotiva respectiva fiind digitala,Roco.
 
Salutari. Daca tot vine iarna si Craciunul m-am gandit sa incerc sa fac o mica macheta statica. O casuta, 1-2 brazi, o masinuta, toate inzapezite. Problema este zapada. Zapada, turturi, gheata, chestii specifice sezonului. Stie cineva cum sa le obtin??
 
O intrebare doar...Ce dimensiuni au aerisirile laterale(9 la numar) ale seriei 43/44/46 a CFR-ului ?
Multumesc anticipat!
 
Buna ziua!

As dori sa stiu cum se monteaza corect catenarele pe diorama?
Adica in zona curbelor cum trebuie sa le pun, in zona macazelor, ce fel de catenara trebuie sa folosesc (brat scurt sau lung) si in ce zona anume si asa mai departe....
Nu am gasit nici unde un topic care sa ma poata ajuta cu aceasta problema!
 
As dori sa stiu cum se monteaza corect catenarele pe diorama?

Am incercat sa fac doua schite din care sper sa intelegi cum se monteaza catenarele si firul de contact atat in realitate cat si la scara ...
Principiul urmarit este acela ca rulajul pantografului pe firul de contact sa se faca pe o distanta aferenta periilor(de carbune-in realitate) si nu doar intr-un singur loc.
Acest tip de montaj asigura o uzura uniforma atat a periilor pantografului cat si firului de contact deoarece in caz contrar s-ar produce sectionarea firului liniei de contact si/sau a pantografului...




Sper sa fii fost de ajutor explicatiile mele...
Sarbatori fericite ! ...si spor la treaba ....