Aparate Foto - pareri si opinii

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
dimitrov a spus:
O intrebare..... la un PANASONIC DMC-LS85 (da....o ..."chinezarie"...) exista o setare prin care la copiere pe calculator sa-mi apara pe poza, direct, data si ora la care a fost facuta poza (asa cum facea vechiul meu Yakumo) ??? :?: :?: :?: :?:
Cu bine .
pe format digital, informatiile astea sut pastrate de exif-ul pozei (il accesezi din properties) , alaturi de mult mai multe detalii legate de conditiile in care au fost facute poza.
@nicu4: din punct de vedere artistic da, e cam catastrofa data si ora pe poza, dar poate vrea omul sa le scoata pe hartie si sa aiba acolo "stantata" aceasta informatie pentru sufletul lui (ii e lene sa scrie pe spate, sau sa scoata poza din album sa citeasca pe spate, sau mai stiu eu ce). nici eu nu inteleg de ce ar dori asa ceva (poate obisnuinta?) insa nu e neaparat cazul unei exprimari virulente. Toate cele bune!
 
Intr-adevar, la fotografiile digitale toate datele fotografiei se pot gasi in Exif. Asa cu preciza dl. manlif2_0 acolo poti gasi aproape tot ce vrei despre acea poza, in afara locatiei. Dar, daca si locatia ai uitat-o ... e clar, iti trebuie pe cineva care sa te tina de mana. Te poate calca trenul ! :lol:
Daca folosesti data scrisa de aparat pe o poza, dupa pererea mea este mai grav decat daca pe latura lunga ai fotografiei dai doua gauri cu perforatorul de birou si pui poza in biblioraft sau in dosar. E de necrezut ca in ziua de azi cineva isi mai poate pune o astfel de problema.
Asa cum preciza si George, este o dovada de ridicol sa mai punem poze pe stfp. Ma alatur intru totul parerii lui. Acolo se pun poze de oricine si, cel mai grav, la orice calitate. Ceea ce este trist este ca nu sunt multi revoltati de asemenea poze, hai sa le zicem stupide. Acolo oricine vrea sa-si vada numele scris pune orice, mult, prost si fara rost. In ceea ce priveste compozitia imaginilor, este cel mai grav mod de a ucide inspiratia in compozitia unei imagini fotografice. Pozele de acolo sunt ca niste picturi naive facute de copii cu dizabilitati dupa o poza pusa pe tabla de doamna educatoare. Fiecare a desenat cat si cum a putut. Dar cineva care sa aiba o alta idee de peisaj, un alt cadru, o alta lumina ... nu este posibil. Asta este lamentabil dupa parerea mea.
 
Ca sa nu parem ca dam cu pietre si suntem noi "baietii rai", vreau sa spun ca ideea saitului in sine este una buna.Buna in sensul in care incearca sa creeze o arhiva cu fiecare numar de parc in parte.Dar atat. Dupa parerea mea, scopul unui astfel de sait ar trebui sa ramana strict informativ. Multa vreme exista liber de a se folosi pozele in orice scop se doreste. N-am avut timp si nici chef sa stau sa citesc daca s-a schimbat ceva. Cert este ca pozele de acolo au ajuns in multe alte diverse locuri, mai mult sau mai putin salubre.

La fel de important este si faptul ca o asemenea idee, pe cat de buna este, pe atat de greu de pus in practica. Pot intelege faptul ca ai nevoie de fotografii standard pentru a evidentia strict aspectul locomotivei / vehiculului de transport urban respectiv. Dar nu inteleg de ce apar poze cu pantografe taiate, tampoane lipsa sau mai mult jumatati de vehicule lipsa, prin invocarea unui motiv cel putin stupid "din lipsa de alta poza". Pai daca poza aia nu e standard iar tu totusi o pui, nu contrazici politica saitului ? Ma rog nu stau sa fac morala nimanui. Pe de alta parte, nu inteleg de ce exista nu stiu cate zeci de poze cu acelasi vehicul? De ce nu se alege una cea mai buna si aia sa fie. Eventual doua sau mai multe in cazul in care locomotiva a suferit modificari, renumerotari, revopsiri, etc. Altfel, nu vad rostul.

Eu unul accesez acel sait doar in contextul in care ma intereseaza daca cineva a mai descoperit o locomotiva ascunsa undeva anume. In primul rand pentru ca timpul nu-mi permite sa umblu intr-atat de mult si sa descopar orice, iar in al doilea rand pentru ca ar fi foarte dificil daca nu chiar imposibil.

Desigur ca niciodata nu vom putea avea poze cu toate seriile de locomotive sau cu atat mai putin vagoane, mai ales tinand cont ca multe au disparut. Totusi ma fascineaza aceasta idee in conditiile in care eu stiu....peste 10-15-20 de ani multe nu vor mai fi. Si atunci, avand poza cu o oarecare locomotiva, te uiti si iti aduci aminte ca printre acele sute de masini, a fost si acea locomotiva care era unica in felul ei.E un lucru deosebit dupa parerea mea, si tin enorm la acest aspect. Cel mai mult ma bucura faptul ca din seria mea mult iubita 060-EA, mai am foarte putine de "descoperit" :D .

In alta ordine de idei, standardul fotografiilor la noi este o discutie foarte serioasa, dar care desigur nu intereseaza pe nimeni. Pentru ca multi se multumesc cu rutina si cu standardul unei poze la peron. Sigur ca acum 10 ani cand m-am apucat de fotografiat, si eu eram multumit de acel standard. Insa am aruncat un ochi prin revistele de specialitate : exista Jurnalul Feroviar cu poze deosebite, facute de pasionati deosebiti de la noi, existau cartile de mers de tren in care in acea perioada existau multe reclame ilustrate cu imagini. Si am cautat de-a lungul vremii sa-mi imbunatatesc standardul. Acesti 10 ani au trecut repede : uitandu-ma in urma constat ca pozele de pe dealuri pe linia 400 sau cele de pe Viaductul Caracau atunci nu le faceam. E drept ca nici tehnica nu era cea de acum. Si uite asa mi-am dat seama cum am evoluat.

Urmarind de-a lungul anilor si forumurile, am constatat ca din pacate foarte putini pasionati si-au imbunatatit stilul de pozat. Multi au ramas in acea mediocritate ( sau chiar mai rau), si s-au multumit cu acele poze slabe, asa cum, desi au resurse si isi pot lua u aparat de calitate, prefera sa faca poze cu cine stie ce mizerie de sapun. Mai omule, daca te intereseaza domeniul, te dotezi. Pentru ca stand sa ne gandim, nici aparatul DSLR nu mai este un lux, tocmai din motivul pentru care foarte multi il si au deja. Ne-am emancipat, e democratie, putem umbla liberi prin tara asta mare. N-a pus nimeni lacate si porti nici pe dealuri, nici pe poduri ( a mai disparut si paza militarizata :p ), deci nu inteleg ce ii opreste pe unii sa ia niste mancare, aparatul de gat si sa ia la pas sa studieze sectia din apropiere. Va fi surprins cate locuri exista.

Prin vara, am facut intrecere cu un prieten cate locuri demne de poze de calendar gasim pe sectia Brasov-Predeal. Mirati veti fi sa auziti ca peste 100. Si aici nu pun in calcul inventivitatea de moment, cand poti incadra o troita, un indicator rutier, un drum, etc. Vorbesc de locuri standard, unde iese poza oricand, oricum. Pai daca sectia asta de 25 Km, are atatea locuri, care e situatia pe o sectie precum Bucuresti-Craiova, sau Caransebes-Turnu Severin ? Am vorbit de o sectie mica, intrucat este in influenta unui oras de unde poate avea acces oricine, oricand chiar si pe jos. Aceeasi este situatia si in Bucuresti, unde musteste de linii si locuri. Totul tine de inventivitate si de putina initiativa zic eu.

Locuri exista peste tot si nu sunt incuiate de nimeni. Doar putina bunavointa si spirit autodidact cred eu ca sunt suficiente. Chiar si daca nu ti-a iesit o poza din prima, nu dispera ! Mai incearca, pentru ca urmatoarea va iesi. Nu-i singurul tren de pe retea si nici nu vine maine cineva sa plece cu podul in carca.

O seara frumoasa !
 
,, Pentru ca multi se multumesc cu rutina si cu standardul unei poze la peron "
-aici ai perfecta dreptate, George. Multi nici macar nu se gandesc sa treaca de acest nivel. Daca le da cineva sfaturi, devin agresivi in limbaj. Noroc ca am intalnit si altfel de oameni. Mai rar, dar exista.

Am mai observat inca ceva. Daca dai drept exemplu o alta pagina de internet cu poze de la altii, refuza sa se gandeasca macar cum au fost facute acele poze. Imediat vor da vina ca ,,aia au aparate ca lumea, dom' le d-aia fac poze asa de bune''. Sunt convins ca daca cineva le pune in mana un aparat la fel ca al acelora, nu stiu ce sa faca cu el. Si pe ei, i-a oprit cineva sa isi cumpere un astfel de aparat ?

Cel mai mult inteleg pe cei care sunt incepatori. Asa cum am inceput si eu cu Smena 8 M al tatalui meu, asa si ei incep cu o chinezarie sau ceva compact (adica un sapun). Aici nu ma pot supara pe nimeni. Daca ar incepe cu un aparat complex cum sunt cele profesionale, nu ar putea face mare lucru.
Cel mai tare ma supara aceia care incearca sa te convinga ca un sapun e o investitie mult mai buna decat un aparat serios si ca oricum el cu acel sapun, poate face ce nu poti face cu un aparat serios. Apoi mai sunt unii care scriu pe forum ca cel mai bine se pozeza trenurile reale cu un sapun. De obicei rad, am trecut de faza in cara ma suparam.
 
Era un banc conform caruia orice roman se pricepe la politica, femei, masini si sport, dupaia toti se pricepeau la calculatoare, apoi telefoane mobile, apoi muzica, acum aparate foto.
Problema e ca foarte putini romani au educatia necesara ca sa poata sa zica "da nene, m-am grabit, nu m-am informat, am crzut c-o fentez io si mai scutesc niste bani, da pana la urma mi-am luat teapa", ci o sa se lanseze in niste teorii pana in panzele albe ca sa demonstreze ca defapt a facut cea mai buna alegere posibila, ca defapt orice punct slab ar avea aparatul ala pe el nu o sa il deranjeze niciodata, si chiar daca avea 1000euro, el tot un aparat de 200 isi lua, ca tot aia facea. Asta e, fiind o natie fara educatie nu ne vedem niciodata lungu nasului.
Si mai sunt si aia care isi iau dslr Nikon doar ca e (fosta) firma doar de profesionisti, sau isi iau Canon ca zice toata lumea ca sunt cele mai bune, si dupaia nici macar nu citesc manualul, ca e prea gros, si fac poze pe automat, da poarta aparatul mereu de gat ca un talisman, si la terasa il pun pe masa, ca sa-i vada lumea, dar de capac de lentila nu au auzit, sau l-au pierdut demult.

Eu unul, cand am trecut de la a doua sapuniera si mi-am luat dslr-ul acum un an, faceam poze mai proaste decat cu sapuniera, si m-am chinuit sa invat, am facut zeci de poze cu diferite setari, am cautat si pe net, am citit manualul si multe chestii nu sunt explicate deloc bine sau chiar sarite, am intrebat si alti pasionati si inca invat, iar ei sunt experti la un aparat la care poti sa setezi doar iso.

Asta e, multi vorbesc atunci cand ar trebuii sa taca, sper sa treaca odata si moda asta.
 
Buna Shoppy,
Si mai sunt si aia care isi iau dslr Nikon doar ca e (fosta) firma doar de profesionisti, sau isi iau Canon ca zice toata lumea ca sunt cele mai bune, si dupaia nici macar nu citesc manualul, ca e prea gros, si fac poze pe automat, da poarta aparatul mereu de gat ca un talisman, si la terasa il pun pe masa, ca sa-i vada lumea, dar de capac de lentila nu au auzit, sau l-au pierdut demult.

Teoria asta e cat se poate de adevarata, si o impartasesc. Am putea chiar s-o generalizam, asa cum ai spus si tu pe masini, femei, etcetera.Am sa dau un exemplu care vrea sa faca o referire generica si vizavi de o alta caracteristica a romanilor. Acum vreo cateva luni cand am am avut intentia de a-mi achizitiona o masina SH, intamplarea a facut sa intru in discutie pe tema asta cu un vecin, despre care n-as avea prea multe cuvinte de bine de spus legate de caracterul lui. A tinut-o din sculare in culcare cu "nu-ti lua Opel - sunt cele mai proaste !".Tot intamplator a fost ca si respectivul avea intentia de a-si cumpara, pentru ca dupa cateva saptamani sa vad in parcare un autoturism Opel Vectra cu numere rosii din care acesta tocmai cobora. L-am intrebat daca este multumit de noua achizitie si mi-a spus ca nici nu se putea mai bine.I-am raspuns atunci "pai da, dar parca ziceati ca sunt cele mai proaste, asa ceva nu se poate, nu stiu ce!", la care mi se spune "erau cele mai proaste atunci, dar acum ca piata e plina de ciurucuri, e buna si asta". Iti dai seama de aici cam care e coeficientul de inteligenta al unuia care da astfel de raspunsuri, mai mult decat atat omul avand si o functie serioasa in domeniul juridic. E un fel de "pai am fost la magazin,n-avea altceva si am luat ce era". Are rost sa mai discutam? La asa gandire, nu e de mirare de ce geme tara de genii aciuiate peste tot, cu facultate facuta pe banii mamei si ai tatei.

Trecand inapoi la ale noastre si deducand ceva si din paralela de mai sus, parerea mea, ca la achizitionarea unui astfel de obiect, care-l folosesti pe termen lung este ca e bine sa consulti si prieteni, cunostinte, insa totul sa fie luat ca o parere.Niciodata nu cumparati ceva, doar pentru ca cineva va spune ca sunt cele mai bune. Am intalnit astfel de cazuri, iar pomul laudat s-a dovedit a fi o povara de care omul nu mai stie cum sa scape. Este la fel de adevarat si ca acel lucru care apare a fi foarte bun, e intr-adevar foarte bun atunci cand e folosit in anumite scopuri. Spre exemplu la aparatele de fotografiat, pot fi unele care fac poze nocturne deosebite, iar altele fac poze nocturne mai slabe. De obicei insa la DSLR diferentele sunt mici, dar ele exista daca stii unde sa te uiti.

Este bine ca atunci cand cumperi un aparat foto, sa stii exact, de la inceput la ce vrei sa-l folosesti si in ce conditii. Nu sunt un expert in domeniu si nici nu vreau sa fiu, insa unele aparate sunt mai sensibile in anumite conditii altele in alte conditii si tot asa. Insumat tot ceea ce am scris mai sus, sunt avantaje si dezavantaje de-o parte si de alta. Acel brand trecut acolo pe carcasa aparatului, prea putin mai conteaza asa cum conta acum 10-15-20 de ani.Mai ales cu atat mai mult cu cat corporatiile acestea sunt mana in mana. Importanta nu e firma, ci important e sa fi multumit de el, si sa faca bine treaba pentru care l-ai luat.

Legat de afirmatia unora, amintita foarte corect de Nicu cum ca ,"cu un sapun faci ce nu faci un unul profesional" pentru mine nu constituie decat cel mult un subiect de amuzament initial, si care la a doua sau a treia rostire imi poate crea un anumit grad de dicomfort auditiv. Nu poti spune asta decat in momentul in care cunosti foarte putin spre deloc aspecte din ramura fotografiei, ori daca detinerea unui aparat compact constituie un lucru revelator, in urma caruia ai intr-un fel sau altul senzatia ca l-ai apucat pe Dumnezeu de picior. Alte discutii pe aceasta tema cred ca nu constituie decat pierdere de timp, prin urmare cine il are, este binevenit sa le continue.

In ceea ce ma priveste in zece ani de zile am lucrat cu foarte, foarte multe aparate foto. Nici nu mai stiu cu cate, incepand de la aparate analogice precum Smena 8M, Canon T70, terminand cu digitaleMinolta, Canon, Nikon, Olympus,Sanyo, Panasonic, Kodak ori Sony. Toate au avut ceva deosebit.O impresie foarte buna mi-a lasat Panasonic TZ7, o camera accesibila oricui, nu foarte scumpa, nici foarte complexa, dar care in anumite conditii scoate niste poze de invidiat. Un turneu in Moldova acum cateva luni l-am facut cu un Olympus , care mi-a lasat o impresie proasta in ciuda brandului si al aspectului profesional al camerei, functionarea nu este nici pe departe...

Cum am mai zis, depinde ce vrei sa faci cu el. Mai e o clasa de inteligenti care are niste afirmatii "revelatoare" gen "cum sa fac eu poze pe film, ala e de rahat, numai bosorogii fac poze cu asa ceva, suntem in anul 2010, nu in anii '70, etc!". Nimic mai fals! Un aparat bun cu film scoate poze inzecit mai calitative decat o sapuniera de duzina spre exemplu, ba chiar si decat un DSLR nefolosit cum tebuie. In sensul asta chiar am vazut poze groaznice facute cu aparat DSLR foarte performant, poze pe care eu unul sincer nu le-as face decat sa fiu rau intentionat.In acest caz mi-ar fi rusine sa spun cuiva ca detin un astfel de aparat, ori mult mai simplu n-as arata pozele.Tot la fel am vazut multe poze frumoase, facute cu aparate obisnuite, iar pe autorii detinatori de aparate obisnuite care fac poze frumoase, cum am zis mai sus, ii respect mai mult decat pe cei cu DSLR care habar n-au sa-l foloseasca. In viziunea mea,cei din urma nu sunt decat niste snobi, care habar n-au ce aparat au in mana, insa si l-au cumparat din nevoia si orgoliul de a-l avea.

Sigur ca politruci sunt multi, la fel si experti in toate domeniile. Legat de Nikon si Canon, n-as putea sa zic sa zic ca sunt multe diferente, iar diferentele care sunt, sunt mai mult de detaliu decat de esenta. Una ar fi ca la Canon zona de focalizare in mai multe puncte ajuta mai mult in cazul pozelor artistice in care vrem sa scoatem in evidenta ceva, si sa lasam blurry altceva. La fel si Nikonul cu un obiectiv bun pe el, face mai mult decat Canonul cu un obiectiv de 3 lei 50. Dar astea sunt deja detalii de utilizare, care raman la atitudinea fiecaruia.Pana acum cativa ani as fi ales Canon in contextul in care, doar la Canon exista service in tara.Acum ca exista si la Nikon, diferentele "decisive" sunt cu atat mai putine.

Totusi am simtit ca e bine sa mentionez asta, pentru ca exista o categorie de persoane care arunca in carca aparatului calitatea proasta a pozelor, ea datorandu-se in fapt obiectivului slab. Normal, ca ei n-au auzit de filtre de polarizare, ori ca exista si alte obiective pe piata decat cel care-l primesti la achizitionarea aparatului ( in cazul in care-l cumperi pack, adica cu tot cu obiectiv). Motive sa zici ca "aparatul e prost" sunt multe. Am mai auzit deunazi pe cineva spunand ca la Canon sunt culorile mai proaste decat la Nikon.N-are rost sa prelungim discutia in ceea ce priveste astfel de afirmatii. Pot doar sa spun ca ma indoiesc ca pe vivid mode aceasta ar constitui o problema.

Si mie imi plac pozele putin mai puternic colorate, insa sa vin sa spun ca e aparatul de vina, as fi cel putin un tantalau, ca s-o spun elegant. Pentru asa ceva exista o sumedenie de programe de editare a pozelor. Iar mai mult decat atat, in cazul postarii in spatii publice, chiar este recomandata o prelucrare : fiind poze postate strict in scop informativ, mai ales in cazul nostru, este aiurea sa le pui in original din multe motive. Un fotograf care tine la pozele lui stie bine, ca poza in format original nu pleaca nicaieri, in cazul postarii pe forum, deformezi pagina, utilizatorii fiind nevoiti sa faca scroll la o pagina de 3 km pentru a vedea 2-3 poze mari, restul fiind mici, iar un alt motiv ar fi faptul ca o poza cu caracter informativ este de ajuns sa aibe o dimensiune intre 800x600 si 1024 x 768.Cam astea doua sunt rezolutiile folosite pe scara larga in foarte multe galerii.

Legat de ce-a spus Nicu, cu incepatorii, multe nu mai sunt de zis.Incepatori toti am fost, insa sunt sigur ca cine a iubit si iubeste cu adevarat domeniul, va fi facinat si de descoperirea de locuri, peisaje, elemente de infrastructura noi, altele decat cele pe care le pozeaza in mod frecvent in apropierea garii sau depoului langa care locuieste.Pe mine de exemplu ma fascineaza sa gasesc un loc cu linie clasica curata, cativa copaci, locul sa fie si el plin de verdeata curata, si sa astept cuminte sa treaca un tren pentru a putea scoate o poza de calitate. Iar asta cu linia curata este o chestiune foarte importanta.Spun asta pentru ca este inutil sa gasesti un peisaj frumos si sa faci poze acolo daca boschetii ajung pana la dunga mediana a locomotivei.Indiferent cat de mirific ar fi peisajul, poza tot de trei lei va iesi.Iar acest lucru devine de-a jenant atunci cand stii ca cu 150 de metri mai incolo linia este curata si puteai scoate o poza inzecit mai calitativa.

Este foarte adevarat, ca si eu , asa cum toti dintre noi nu avem in colectie numai poze de calendar. In cazul in care de exemplu in depou vine o locomotiva pe care n-o am in lista de serii, o fotografiez, chiar si fie ea remizata intre alte doua locomotive, intr-un loc murdar plin de ulei sau tufe, si asa mai departe.Chiar daca nu ma bucur atat de tare cum m-as bucura daca as fi prins-o remizata singura, pe o linie fara mizerie, faptul ca am adaugat o piesa in plus, ma motiveaza oarecum. La mine in ultimii ani cam slab asa ceva.Avand cam toate locomotivele care circula, slabe sanse sa gasesc ceva ce nu am, mai ales prin Brasov.Insa se mai intampla.

Ceea ce consider insa strigator la cer este ca atunci cand o locomotiva este in gara , batuta de soare, pe o linie curata, sa te duci la 3 metri de ea si s-o pozezi fara pantograf si bucati din tampoane incadrate. Asta mi se pare o grosolanie iesita din comun, cand cel care a pozat-o stia foarte bine ca putea scoate ceva mult, mult mai de calitate iar el a scos o mizerie, dintr-o lipsa de interes jenanta.Si poate n-as considera drept jignire atat de mare, poza in esenta ei, cat nevoia respectivului de a arata tuturor acea mizerie. Nici pana azi n-am reusit sa inteleg de ce sunt obligat eu, in calitate de simplu admirator, ca in cazul in care accesez o galerie, sa caut doua saptamani printre balarii pentru a gasi 1-2 poze bune. In cazul acesta, interesul meu va scade iar eu voi renunta, convins fiind ca acea mizerie zace in intreaga galerie. Nefiind singurul, interesul general pentru acea galerie va scade, iar ea va capata sindromul stfp. Nimic mai odios.

Ca sa faci poze bune, nu e neaparata nevoie de aparat ultraperformant.Poate la inceput nici nu e recomandat. Insa poze foarte bune, ca si peisaj si incadrare poti face si cu un aparat obisnuit.Faptul ca porti la gat EOS 50D, nu constituie o autentificare, in a-ti lua prietena de mana, o paturica si o gentuta cu mancare, si sa iesi la o iarba verde, sa te simti bine si sa mai prinzi 2-3 trenuri.Poti sa faci asta si cu un aparat compact. E nevoie doar de putina bunavointa. Iar pana la urma pozele acelea bune, nu le faci pentru mine, pentru Shoppy, pentru Nicu ori pentru mama, ci le faci pentru tine.Aratand cate ceva din ele pe forumuri, vei fi aratat cu degetul in sensul bun al cuvantului, iar lumea te va aprecia pentru ce esti, nu pentru ceea ce ai putea fi, in cazul in care furi poze si le pui cu numele tau altundeva, cum am intalnit de nenumarate ori pana acum.

Sigur ca in lumea asta mare nu toti sunt fotografi profesionisti, si nici nu trebuie. Insa chiar si asa eu zic ca putina bunavointa, putin spirit educativ si putina autocritica poate indrepta pe oricine intr-o directie buna in ale fotografiatului, mai ales ca nu-ti trebuie cine stie ce doctorat in asa ceva.

Fiind tarziu in noapte, am tras cu urechea spre pat si n-am putut sa ignor perna mea care plange frustrata de ignoranta si orele mele de somn lipsa. Asadar am sa va urez o noapte frumoasa si am s-o sterg pe furis la somn.

Toate cele bune! :D
 
Nu v?? lua?i dup?? brandul trecut pe cutia camerei foto... niciunul nu mai produce ce producea odat??, toate sunt f??cute s?? crape dup?? 2-3-4 ani, ca s?? iei altele...
Momentan, am to?i produc??torii s-au reorientat ori pe s??puniere cu nu-?tiu-câ?i megapixeli (c?? prostimea e extaziat?? ?i cump??r?? când vede pe cutie 10 MP, de?i ??tia nu fac cât o ceap?? degerat?? când toate set??rile sunt AUTO, senzorul are ?i el dimensiunea pe care o are ?.a.m.d.) pe la 250-300 RON ori pe DSLR-uri care cost?? cât salariul pe un an ?i pe care ?i le cump??r?? numai cine tr??ie?te de pe urma lor sau are un salariu care s??-i permit?? o rat?? de vreo 200 RON/lun?? vreo 2-3 ani, ori care are pe cineva în ,,afar??" s?? i le aduc?? din SUA sau de unde sunt mai ieftine, de?i în cazul ??sta adio garan?ie ?.a.m.d.. E clar c?? nu po?i s?? faci compara?ie între ce faci cu o s??punier?? ?i ce faci cu un DSLR.
Pot s?? v?? zic c?? am avut ne-pl??cerea acum câteva luni (pe când înc?? lucram ca promoter pentru o firm?? de imprimante) s?? mi se dea o camer?? compact?? ,,de serviciu" s?? fac poze poten?ialilor clien?i ?i s?? le tip??resc cu o imprimant?? în scopuri demonstrative. Toate bune ?i frumoase, mi s-a dat o s??punier?? Nikon de costa vreo 300 RON + card ?i acumulatori. Genul de s??punier?? f??cut?? s?? atrag?? privirea cump??r??torului necunosc??tor ?i atras de ditai displyul ?i de cei 9 MP scri?i pe cutie, de?i f??ceai 50 de poze ?i dup?? aia aveai nevoie de al?i acumulatori, nu mai zic de calitate... ei ?i m?? apuc eu s?? fac pozele, obi?nuit cu camera mea (Canon A 720 IS... care m??car are multe set??ri manuale ?i nici cu modul auto nu mi-e ru?ine la ea) ?i s?? vezi dup?? aia ce a ie?it... bine c?? tip??ream pozele 10 th_ 15, c?? dac?? le f??ceam mai mari sau întâlneam vreun client mai priceput în ,,arta foto", care s?? zic?? altceva decât ,,vai, ce poze frumoase" (evident, nefiind familiarizat cu tehnologiile actuale) îmi d??dea ??la în cap ?i cu camera?i cu imprimanta! P??i pân?? ?i cu Olympus FE-100 f??ceam poze mai bune, a?a sub-expuse cum începuser?? s?? ias?? dup?? vreo 25-30.000 de poze pe toate condi?iile meteo.

Dup?? cum s-a mai zis, nu camera face fotografia, ci cel care o folose?te. Degeaba umbli cu DSLR-ul la gât dac?? nu e?ti în stare s?? faci o poz?? ca lumea la o locomotiv?? care st?? pe loc o juma' de or?? la un peron ?i nimeni nu î?i zice nimic (pu?in probabil, mai ales în Rromânia). O camer?? cu care s?? po?i face fotografii bune (chiar foarte bune) la un 2272th_1704 ?i la care s?? î?i po?i seta manual anumi?i parametrii, precum deschiderea diafragmei, timpul de expunere, ISO g??se?ti pe la 7-800 RON. în schimb, dac?? nu te intereseaz?? deloc ce iese, po?i s?? î?i iei un telefon cu camer?? de 6 MP (c?? tot sunt la mod??), chiar dac?? rezultatul e mai r??u decât o poz?? tremurat?? marca Stfp. Desigur, fiind într-o republic?? bananier??, nu într-o ?ar?? european?? precum Austria, Germania, Fran?a ?.a., e oarecum riscant s?? umbli cu DSLR-ul la pozat trenuri... ?inând cont c?? atragi aten?ia, iar dac?? locuie?ti într-un ora? mare (?i la o distan?a nu mare, dar care î?i e peste mân?? s?? o parcurgi des fa??? de mun?i sau alte locuri cu peisaje pitore?ti) ?i vrei s?? mergi mai departe de gar??... î?i dai seama ce o ?? zic?? p??s??rile d??un??toare culturilor agricole aciuate de-alungul c??ii ferate ?i care tr??iesc din furtul de cabluri, ?uruburi ?.a. ... asta presupunând c?? nu te vede vreun revizor, paznic, mili?ian ?i al?ii din ???tia.

C?? tot s-a amintit de Stfp... omul n-are nimic în comun cu transportul, decât o baz?? de date a unui forum (?i aia furat?? din alt?? parte) ?i un site care, de?i e foarte bine organizat (nu pot ?i nu vreau s??-i contest competen?ele de programator... chiar se pricepe, plus c?? ?i tr??ie?te din treburi din astea), prezint?? locomotive f??r?? tampoane, tramvaie f??r?? pantograf ?.a., toate numai din pozi?ia fa??? - dreapta. Ba chiar individul obi?nuie?te s?? decupeze pozele primite de al?i colaboratori, nu cumva s?? se vad?? pantograful, trenul tras de locomotiv?? ?.a.. Mai e ?i faza cu renun?area la orice drept de autor ?i posibilitatea oric??rui ter? de a utiliza toate pozele în orice scop, inclusiv comercial, ?i f??r?? precizarea sursei (ca fapt divers, ?i pozele cu nevasta lui Stfp în timp ce na?te (!) sunt tot public domain :evil: ). Desigur, aici fiecare face ce vrea cu munca lui.
 
Eu am un Sony DSC-W270 (categoria sapuniera mai scumputa) de care sunt foarte multumit, din mai multe aspecte: Are inclusiv setare manuala pentru sharf, si face si filme foarte bune la 720p comprimate mp4. Sigur, datele astea se pot gasi pe internet, insa dupa ce m-am jucat prin setari, am constatat ca face poze de calitate destul de buna chiar si in conditii de lumina slaba. Daca folosesc blitz-ul, insa... e jale.
Ziceam de cum face filmele, ei bine, calitatea este nesperat de buna, dar nu poti umbla la zoom in timp ce filmezi, iar sharf-ul lasat pe automat se mai "joaca" in timpul filmarii. Merge insa foarte bine pe zoom relativ larg si sharf setat manual pe infinit, pentru care obiectele situate la peste 1.5m se vad clare. (la film nu poti seta sharf-ul decat pe automat sau infinit).
De ce am optat pentru o sapuniera?
Pentru ca, in opinia mea, calitatea mesajului unei poze depinde cel mai mult de A AVEA APARATUL LA TINE la momentul potrivit si abia apoi de creativitate si de respectarea regulilor de baza in fotografie. Un aparat asa compact are intotdeauna loc in buzunar, chiar si cand ai sansa sa zbori pe spatele unui dragon :lol: pe cand unul mare il iei doar la sedintele foto planificate.
 
.....multumesc de raspuns, cosmine, acum m-am dumirit...oricum de multe ori am vizionat acea baza de date cu locomotive si nu numai, dar pana in ziua de azi credeam ca respectivele fotografii si baza de date apartine CFR-ului, nici nu banuiam ca e personala... :D :D :D
 
Atatea povesti am auzit aici, incat am fost impresionat de cantitatea de randuri butonate.
Cantitate care totusi este mica fata de sutele de carti despre fotografie disponibile pe internet si in librarii.
Cine vrea sa invete poate invata, nu cred ca scopul cuiva in viata, care posteaza pe acest forum este sa dea lectii de fotografie.

In primul rand as vrea sa spun ca este neortodoxa incrancenarea cu care se arunca cu pietre in seteul respectiv, citat mai sus, site care are meritul de a posta imagini cu material rulant intr-o forma extraordinar de bine organizata chiar in timpurile cand multi dintre cei care dau cu pietre tin pozele personale la sertar, fara a avea amabilitatea de a pune la dispozitia altora materialul informativ cu pricina, in scop educativ fireste pentru a nu starni iarasi discutii despre drepturile de autor. Deci un minim de bun simt ar fi cred necesar inainte de a ne arunca asupra muncii unui om, care nu a avut pretentia ca a creat un site de fotografie profesionala ci o baza de date cu material rulant.

In al doilea rand se discuta despre calitatea aparatelor de pozat utilizate. As spune ca nu e fumos ce e frumos ci e frumos ce iti place. Raman partizanul utilizarii combinate a celor doua tehnici disponibile pe piata: aparatele compacte si cele dslr, fiind posesor al ambelor categorii de echipamente. Camera compacta se preteaza operatiunilor de fotografiere rapida, in gari sau pe peroane unde pandeste vesnicul dusman al fotografului amator de trenuri romanesti, precum si indienii amatori de venituri ilicite.
Camera profesionala sau semiprofesionala se poate utiliza linistit in mijlocul naturii sau in timpul unor sedinte foto elaborate, fiind mai greu de utilizat indiferent de parerile exprimate aici. Si daca tot ai folosi o camera profi, poate ar fi necesare si niscaiva sisteme de iluminare, trepiede, si o multitudine de accesorii plus unul sau doi operatori secunzi daca vorbim de arta.
De asemenea nu sunt dusnamul setarilor automate, care reprezinta optiunea camerei in scopul asigurarii unei expuneri corecte, prin reglarea automata a parametrilor de timp de expunere, diafragma, sensibilitate, balans de alb si altele. Da, daca este disponibil timpul necesar, si sunt intrunite conditiile se poate merge pe setarile manuale, cu bracketing si toate cele, ocazii rare insa mai ales la fotografia trenurilor in miscare.

Cele scrise reprezinta evident o opinie personala asupra celor povestite pe aici, nedorind a intra in polemici, dar invit totodata comentatorii la o cale de mijloc si ceva mai multa pondere si rabdare in aprecierile facute asupra muncii altora.
 
stageexp,

iti impartasesc parerea,atat despre site cat si despre aparatele de fotografiat.
site-ul mai sus citat este o baza de date,unde,din punct de vedere functional,fotografiile isi au rostul lor.si sunt convins ca multe din acele fotografii au stat la baza multor cfr-izari facute pe DA-ul de la Tillig.
cat despre fotografie,fiecare face pozele asa cum stie,cum a invatat de-a lungul timpului,fotografia in sine fiind oglinda evolutiei fiecaruia in acest domeniu.unii sunt mai avansati,altii mai putin.consider ca un DSLR este o treapta superioara,firesca as zice,dupa ce posesorul s-a jucat destul cu un compact sau doua,si a ajuns sa cunoasca limitarile acestuia
.iarsi nu condamn fotografiile puse pe forum,indiferent de calitate...a impartasi poze pe forum,poze facute cu ceva efort,este cea laudabil,indiferent de motivele pentru care au fost prezentate( orgoliu personal sau altruism).
de aceea,haideti sa fim rezonabili,sa nu uitam cum am inceput (fie in fotografie,fie in modelism sau alte domenii),de unde am plecat si sa fim mai relaxati atunci cand scriem pe forum...caci o postare plina de ironie si aroganta va atrage cel putin inca o postare asemanatoare si tot asa,pana la un (alt) scandal fiind decat un mic pas.
 
sunt un tzaran incult sorry :oops:
jos palaria fatza de Stefan Puscasu e super tare tipu.
ar putea cfr sa-i dea o prima grasa de pasti ca,craciunul a trecut
 
"Somitati" si "paria"......".meseriasi" si "cirpaci".......stau si ma intreb.....pina la urma mai aveti sau nu nevoie de informatia transpusa intr-o "nemernica" de poza ??????.......Fie ea cit de proasta...captata cu-n amarit de telefon,in ultima instanta si facuta la marea repezeala,fara sa mai poti tine seama de perspectiva / compozitie / centrare / culoare (cald-rece) / iluminare / profunzime /sugestie /peisaj .....si altele ce nu-mi vin in minte acum ( ca si-n pictura/grafica/sculptura.......teoria e stufoasa) !

........altfel totul se destrama precum fumul ramas in spatele ultimului vagon al unui tren ce are in frunte o vasnica "batrina" infoiata in aburi.....................

Si pina la urma intreb si eu (ca si altii)...ce aparat si-a luat colegul nostru ? Sau eu am pierdut firul ?

Ca sa nu fiu circots aiurea,la modul cit mai serios cu putiinta,mai bine s-ar deschide un subiect/tema cu teoria fotografierii (veti spune ca exista destula literatura pe tema asta,dar asta mai costa si bani si alergatura...si cred ca citind aici (ca o obisnuinta,devenita tic,pentru multi) s-ar gasi sfaturile lesne si minim de efort,cu maxim de receptare.
PS.Si poza asta are data ...... :oops:
 
:D CAMERA WEB :D
Vai ce rau am fost :evil: dar sincer dupa tot romanul asta ajuns la pagina XXX eu ma lasam de idee si imi cumparam o locomotiva sau ceva material rulant HO , si imi rugam prietenii sa vina sa le fotopozeze :mask:
Eu zic ca cel mai bun aparat de fotopoze este NIKANONPANAFUJISONY COMPACTDSLRWEB :skul:
 
:D Psssstttt....pssttttt...... :D Bogdane...sa n-auda ceilalti....daca ai pe cineva "la aparate",spune-i sa-mi puna unul deoparte.....un fotopozator... :fluierat:
 
Salut,

Zice cineva mai sus "stai departe de Canon"... mi se pare total eronat, e ca si cum daca ai vrea o masina fiabila ar trebui sa stai departe de Honda si Toyota!
Ultima mea achizitie este un Canon PowerShot SX120 IS care face toti banii... moduri manuale de fotografiere, etc si pe care ca posesor de multe aparate Canon (am deja 4 :p ) il recomand cu caldura. Putini oameni inteleg ca aparatul nu e totul, mai contreaza si cine il foloseste. Am vazut poze facute cu DSLR-uri care NU difereau cu nimic fata de foto facute cu compacte. Oare de ce?

Iti recomand sa studiezi testele comparative facute de prestigiosul site www.dpreview.com si mai ales testul de compacte de aici:
http://www.dpreview.com/reviews/Q408enthusiastgroup/
si testul de compacte premium:
http://www.dpreview.com/reviews/Q408premiumgroup/
ba chiar si testul de budget:
http://www.dpreview.com/reviews/Q408budgetgroup/
... din toate testele, Canon si Panasonic (!) si nu Nikon se detaseaza surprinzator... o sa ai de unde alege.
Bafta, :wink: